Energi

Inga reservdelar till kärnkraftverket Zaporizjzja

Det ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja attackerades av ryska styrkor den 4 mars. I samband med striderna bröt en brand ut, som här fotograferades den 5 mars. Foto: Energoatom via AP/TT
Det ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja attackerades av ryska styrkor den 4 mars. I samband med striderna bröt en brand ut, som här fotograferades den 5 mars. Foto: Energoatom via AP/TT

Det går inte att leverera reservdelar, utrustning och specialiserad personal till kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina, uppger det internationella atomenergiorganet IAEA. Det gör att planerade reparationer inte kan genomföras.

Publicerad

"Underhållsarbete på reaktor 1 har därför reducerats till ett minimum," skriver IAEA på Twitter.

Zaporizjzja är Europas största kärnkraftverk och natten till torsdag meddelade IAEA att kontakten med anläggningens fjärrövervakningssystem är bruten.

Kärnkraftverket togs över av ryska styrkor i helgen, och tidigare i veckan sade de att anläggningen drivs enligt rutinerna.

Brand i forskningsanläggning

Dessutom ska en atomforskningsanläggning i Charkiv ha börjat brinna under torsdagen efter att ha träffats av rysk artillerield, enligt en rådgivare till Ukrainas inrikesminister, rapporterar AP.

En byggnad som innehåller utrustning som kan ge ifrån sig strålning om den skadas träffades i attacken, men trots beskjutningen har strålningsnivåerna förblivit oförändrade, enligt presidentens kansli. Räddningstjänsten har kunnat släcka branden.

Reparatörer till Tjernobyl

Kriget i Ukraina har vänt världens blickar mot landets atomanläggningar och väckt farhågor om att kärnkraftssäkerheten är i fara. Efter strider runt Tjernobyl försvann tidigare i veckan strömmen från den nedlagda anläggningen, som även den kontrolleras av ryska styrkor.

Uppgifter har kommit om att belarusiska specialister under torsdagen kunde återställa strömmen, men de har ännu inte kunnat bekräftas av IAEA.

En grupp reparatörer från Ukraina har fått tillstånd av det ryska försvarsdepartementet att ta sig till kraftledningen vid Tjernobyl, rapporterade ryska nyhetsbyrån Interfax på torsdagskvällen.