Gruvbolag ska producera batterier av vanadinmetall

2018-05-17 16:46  
Foto: Carl-Johan Utsi / TT

Det australiska gruvbolaget Aura Energy vill börja utvinna metallen vanadin i Jämtland och sedan producera så kallade vanadin redox-batterier. Företaget räknar med att investera över 5 miljarder kronor i projektet, rapporterar Dagens industri.

Platsen är Häggån nära Myrviken söder om Östersund. Bolaget upptäckte fyndigheten för snart tio år sedan och vill nu tillverka batterier av den värdefulla metallen. Enligt bolagets prospektering har Häggån en av de största fyndigheterna av metallen i världen.

– Inom 3-5 år hoppas vi vara i gång med gruvbrytning i Häggån. Det är en optimistisk, men realistisk tidsplan om allt går som det ska, priserna ligger kvar högt och tillståndsprocessen flyter som vi hoppas, säger Auras styrelseordförande Peter Reeve till Dagens industri.

Läs mer: Svenska maskinen sorterar 15 batterier per sekund

Ett vanadinbatteri, även kallat redox flow-batteri, har hög kapacitet att lagra energi under långa tidsperioder. Till skillnad från litiumjonbatterier är dessa stora och därmed stationära.

Bolaget räknar med att gruvan och fabriken kommer skapa drygt 700 arbetstillfällen.

Mer om: Batterier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt