Förbjudet sötningsmedel räddar risskörden

2011-10-14 14:06  
Risodling behandlad med Stevia t.v. och obehandlad t. h. Foto: B&L Corp

Risodlingar som förstördes av saltvatten vid tsunamin i Japan kan räddas tack vare ett sötningsmedel som är förbjudet i Sverige.

Stora arealer som användes för risodling i Japan blev förstörda av saltvatten när tsunamivågorna vällde in över land den 11 mars i år.

Den saltbemängda jorden går inte längre att använda för odling av ris.

Men nu visar försök att extrakt från ett sötningsmedel som är förbjudet i Sverige och EU har en välgörande effekt på jorden och får risplantorna att växa igen.

Sötningsmedlet kommer från växten Stevia Rebaudiana och har använts av indianerna i Paraguay sedan urminnes tider. Det är avsevärt mycket sötare än socker, men innehåller knappt några kalorier och skadar inte tänderna. I Japan har det ersatt syntetiska sötningsmedel som förbjöds på 1960-talet och står idag för 40 procent av marknaden för sötningsmedel.

Försök med Stevia som genomförts i ett översvämmat område i prefektoratet Miyagi av en forskargrupp från Beppuuniversitetet och företaget B&L visar att jord som behandlas med Steviaextrakt får risplantor att växa. Forskarna är inte helt säkra på vilken effekt Stevia har haft på plantorna men tror att det har att göra med den höga halten av kaliumkarbonat (13,4 procent). Kaliumkarbonaten kan ha haft en välgörande effekt på plantornas rötter i den natriummättade jorden.

Stevia är förbjudet som sötningsmedel i EU. Bl a Coca Cola har ansökt om att få använda sötningsmedlet, men hittills har EU gjort bedömningen att medlet inte är tillräckligt utprovat när det gäller toxicitet samt mutagena och cancerogena effekter.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tsunami Stevia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt