Finska Wellos vågkraftverket ska ge el på Bali

2018-01-05 14:28  

Finska Wello ska leverera 20 anläggningar till Bali där världens största vågenergipark ska byggas.

Företaget Wello från Esbo har utvecklat vågenergikonceptet Penguin, som under året har testats i tuffa väderförhållanden utanför Orkneyöarna. På testcentret Emec (European Marin Energy center) pågår försök med flera olika vågenergitekniker – däribland svenska Corpowers stora bojkraftverk.

Wellos Penguin består av ett 30 meter lång och 220 ton tungt flytande kraftverk, där vågrörelserna skapar en rotation inne anläggningen, kopplad till en generator. En anläggning har en effekt på 600 kilowatt.

Nu ser ett stort genombrott för Wello ut att vara på väg. Energibolaget Gapura Energy Utama på Bali har beställt 20 anläggningar av Wello. De ska börja levereras i slutet av 2018 om alla tillstånd blir klara, skriver Hufvudstadsbladet.

– Affären är mycket viktig, inte bara för oss utan för hela branschen, säger vd Heikki Paakkinen till tidningen.

Vågenergiparken ska ha en effekt på 10 MW – lika stor som den vågkraftspark som företaget Seabased planerade utanför Lysekil i Sverige, men som nu har lagts på is. Den ska byggas utanför ön Nusa Penida, en känt turistresemål.

I tester har Wellos Penguin klarat våghöjder på 18 meter. Den har utvecklats i nära tio år. Vågkraftverken fungerar enligt företaget vid olika slags kustområden, men det finns inga planer på bygga kraftverk för den finska kusten på grund av isläget vintertid.

Wello ägs av Fortum, Estlander Holding, Innovestor Ventures och VNT Management.

Se Wellos egen film om försöken vid Orkneyöarna:

Anna Orring

Mer om: Wello Vågenergi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt