Energi

EU sänker kraven på utsläppen

Nu blir det lättare för Volvo och andra personbilstillverkare att klara EU:s utsläppsgränser. Tillverkarna får räkna in koldioxidbesparingar som inte ger utslag i EU:s körcykeltest.

Publicerad

<p>Från och med 2012 måste personbiltillverkare som inte klarar EUs gränser för koldioxidutsläpp betala böter. Det som räknas är utsläppen under en strikt reglerad körcykel. Nu öppnar EU en möjlighet för tillverkare att förbättra siffrorna.</p> <p>- Det handlar om innovationer som verkligen minskar koldioxidutsläppen men inte märks i EU:s körcykel, säger Anders Kärrberg, ansvarig för myndighetskontakter på Volvo Personvagnar. Vi har arbetat hårt för att få till det här, bland annat för att det stimulerar innovationskraft hos företagen.</p> <p>Enligt det nya EU-reglementet kan en tillverkare få dra av mellan ett och sju gram koldioxid per kilometer från resultatet i körcykeln för sådana innovationer.</p> <p>Teknik som kan komma ifråga är bland annat lysdioder i stället för halogenlampor, adaptiv farthållare, grillstängning som påverkar aerodynamiken, extremt effektiva generatorer och solpaneler på taket.</p> <p>EU-kommissionen fastslår dock en rad begränsningar för vad som får räknas och under vilka omständigheter. Bland annat får tekniken inte tidigare ha varit allmänt tillgänglig på marknaden, eller vara beroende av förarens beteende. </p> <p>- Vad av det här som ska byggas in i bilarna får ju bli en avvägning av kostnader, säger Anders Kärrberg. Möjligheten att räkna ner koldioxidutsläppen för innovationer gäller i första hand till och med 2015 och det är inte riktigt den långsiktighet vi tillverkare önskar oss.</p>

Så funkar EU:s bötessystem

Från och med 2012 måste tillverkare som inte uppfyller sitt mål betala "böter för extra utsläpp". Böter beräknas utifrån:
- antalet gram per kilometer med vilket tillverkarens genomsnittliga utsläpp överskrider dennas mål,
- antalet nya personbilar som tillverkaren tillverkat och som har registrerats under året,
- bötesbeloppet för det aktuella året (från 20 euro för 2012 till 95 euro 2015).