EU:s elproduktion dubbelt så förnybar som 2005

2021-01-19 17:00  
EU:s elproduktion är dubbelt så grön som 2005 – men den behöver bli ännu grönare, enligt en rapport. Arkivbild. Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Andelen förnybart i EU:s elproduktion utgör nu en tredjedel av all el som produceras. Det är en fördubbling sedan 2005, enligt en rapport från Europeiska miljöbyrån, rapporterar Vetenskapsradion.

Skiftet till förnybar el har inte bara minskat klimatpåverkan, utan även minskat försurning och övergödning samt bidragit till lägre utsläpp av hälsofarliga sotpartiklar.

Läs mer: Siemens nya vindkraftverk ska skapa vätgas till havs

Men det räcker inte. För att EU ska nå sitt nya klimatmål om att minska utsläppen av växthusgaser med 55 procent till 2030 från 1990 års nivå så krävs det mer. Då måste den förnybara elens andel fördubblas ytterligare en gång, och den här gången inom loppet av tio år istället för femton, enligt rapporten.

Mer om: Elproduktion EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt