Blåst på vinden!

2009-03-24 15:15  
Nysted Havmöllepark innehåller 72 vindkraftverk som nu blir blåsta på vinden från 90 kommande verk på närbelägna grundet Rödsand 2. Foto: Nysted Havmöllepark.

Vindkraftsparker som känner sig blåsta på vinden. Det är en ständig källa till konflikt. Nu är det danska Dongs vindkraftpark Nysted som riskerar att få sin vind stulen från Eons planerade park Rödsand 2.

- Nu kan vi bara vänta och se hur stort tappet blir i verkligheten, säger Per Holmgaard på Dong Energy.

Eons nya havsbaserade vindkraftspark kommer att vara belägen endast tre kilometer väster om Dongs vindpark utanför Nysted.

Båda kraftbolagen har hört av sig till danska myndigheter och påtalat risken för vindstöld.

Enligt Dong Energys beräkningar kan tappet bli fem procent i minskad energiproduktion från Nysteds 72 vindkraftverk på grund av att parken kommer att skuggas av 90 nya vindkraftverk i närbelägna Rödsand 2.

Båda parkerna drabbas
- Hur mycket vi kommer att skugga är osäkert och svårt att beräkna med nuvarande modeller, men det kommer givetvis att bli reducerade vindstyrkor i Nysted Havmöllepark vid västliga vindar och i vår park när det blåser från ost, säger Eons tekniske chef för Rödsand 2, Kristian Höj-Thomsen till danska Ingenjören.

Om två veckor baxas de första fundamenten på plats och enligt planerna ska de 90 vindkraftverken står klara i slutet av nästa år och ge 207 MW. Det är Siemens som får leverera sina 2,3 MW-turbiner, samma som Vattenfall har på Lillgrund.

Enligt danska Energistyrelsen beror placeringen på en rad omständigheter som exempelvis hänsyn till lokala fågelsträck och sjöfarten.

Ännu är det för tidigt att förutse vilka konsekvenser vindskuggningen kommer att ge.

Detta är en fråga för Risölaboratoriet att räkna på. Men dess experter har i en tidigare rapport beräknat att tappet kan bli ända upp till 30 procent om en grannpark ligger i vindriktningen.

Till historien hör att Eon också är delägare i Nysted tillsammans med Dong, så det är delvis en träta inom familjen.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt