Avgörande försök att stoppa oljan

Nu gäller det i Mexikanska golfen. Alla väntar med spänning på om det nya försöket att manövrera en kupol över det läckande oljeröret ska lyckas.

Oljebolaget BP meddelade på torsdagen att man nu skurit av det 21 tum tjocka skadade borröret med stora diamantsaxar. Arbetet som sker under högt tryck på 1 500 meters djup utförs av fjärrstyrda undervattensrobotar.

 
Enligt nyhetsbyrån AP arbetade man i går kväll amerikansk tid med att få robotarna att manövrera kupolen på plats ovanpå borrröret, strax ovanför säkerhetsventilen.


AP uppger att det är osäkert om detta kommer att lyckas eftersom oljetrycket är högt och BP inte klarat att få den raka snittyta som man hoppats på. I stället beskrivs kanterna vara taggiga.


Om BPs personal lyckas att fästa kupolen på röret kan man fånga in och sedan transportera de tusentals fat råolja och naturgas som sprutar ur fyndigheten från 5 000 meters djup, upp till borrfartyget Discover Enterprise.


De närmaste dygnen kan  därmed bli avgörande för om det senaste försöket att få stopp på oljeutsläppet ska lyckas eller inte.
Det första försöket med att etablera en avsevärt större kupol över borrläckan misslyckades.  Det berodde främst på att sega lager av iskristaller bildades under kupolen.


BP ska nu samtidigt som man sätter kupolen på plats injektera metanol (alkohol) under den för att dämpa och minska risken för kristallbildning.

Se BPs video där tätningsförsöket beskrivs.

 

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt