BMW bekräftar: 2025 ska en bränslecellsbil lanseras

2022-08-18 16:46  

Om tre år kommer BMW:s samarbete med Toyota att bära frukt. Sannolikt i form av serietillverkade versioner av X5:an med bränsleceller.

I jakten på fossila utsläpp utgör bränslecellsfordon ett potentiellt alternativ till batterielektriska bilar. Dock är det få tillverkare som har valt att satsa på vätgasen.

Toyota, Hyundai och Honda är ensamma om att ha utvecklat bränslecellsbilar, detta trots att Toyota öppnade sitt patentskåp och låter andra använda deras teknik.

Just detta har BMW nappat på, och sedan en tid tillbaka samarbetar BMW med Toyotat för att utveckla ett hållbart alternativ. 2020 visade man en drivlina baserad på tekniken och i fjol började de testa det hela på vägarna. Till detta visades konceptet IX5.

BMW: koncept IX5. Foto: BMW

Den tyska tillverkaren har hela tiden varit svävande huruvida de verkligen ska lansera en serietillverkad bränslecellsbil, men nu skingras tvivlen. I en intervju med japanska Nikkei säger BMW:s försäljningschef Pieter Nota att en massproduktion av bränslecellsbilar drar igång 2025.

Även om Nota inte bekräftade att tekniken lanseras i form av en X5:a så är det i den riktningen man tittar.

– Vi ser att vätgasbränslecellsteknik är särskilt relevant för större suvar, säger han till tidningen.

Laddar snabbare – klarar kyla bättre

Fördelarna med tekniken är att vätgasbilar går att tanka snabbare än den tid det tar att ladda batterielbilar – samt att de inte tappar lika mycket i prestanda när det är kallt ute.

Läs mer: Volvo har byggt första vätgasdumpern – nu ska den testas

I intervjun lyfter Nota även fram att BMW inte vill lägga alla sina ägg i en korg.

– Vi tror på vikten av att använda olika tekniker, batterielektriska fordon, vätgas samt effektiva förbränningsmotorer – för vi vill inte lägga all investeringen inom endast ett område, säger han.

Läs mer: Traktorn ger inga utsläpp – drivs med flytande ammoniak

BMW har som mål att hälften av deras globala försäljning ska bestå av rena elbilar 2030. Dock har de inte satt upp någon tidsram för när de fasar ut fossila drivmedel: Tillverkaren tillhör den som förespråkar alternativ och flexibilitet.

 

 

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt