Xbox-rollator visar rätt väg

2013-11-29 09:45  

Med en Kinectsensor från Xbox och 3d-kameror kan rollatorn C-walker visa vägen och varna för faror.

Siemens utvecklar en intelligent rollator som ska kunna hjälpa äldre och rörelsehindrade att ta sig fram i miljöer som flygplatser eller köpcentrum

Med hjälp av 3d stereokameror som tar högupplösta bilder i kombination med sidokameror och rörelsesensorn Kinect från Microsofts spelkonsol Xbox ska rollatorn hjälp den rörelsehindrade att ta sig fram inomhus.

C-walker ska upptäcka fasta hinder och stora folksamlingar och föreslå alternativa gångvägar. Systemet ska även ge praktiska upplysningar om exempelvis vägen till närmaste toalett.

Systemet arbetar i realtid och registrerar om det finns människor i närheten och hur fort dessa rör sig, samt registrerar vilka fasta hinder som finns på vägen. Med textigenkänningsteknik läser kamerorna av varningsskyltar och systemet läser upp meddelandet. Exempelvis: Varning halkrisk!

Utvecklingen av C-walker ingår i ett treårigt forskningsprojekt med flera inblandade partner. Ett brittiskt team tar reda vad äldre människor verkligen vill att teknisk utrustning ska hjälpa dem med. Forskarna måste i utvecklingsarbetet också ta hänsyn till att rollatorn inte blir för tung, att den kan fällas ihop och att den tål att sitta på.

Tekniken ska i förlängningen också kunna användas för industriautomation, när människor och robotar ska samarbeta på fabriksgolven.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt