Utmaningen<br></br>tog hans liv

2006-05-22 13:25  

Äventyraren och extremskidåkaren Tomas Olsson förlorade livet under den expedition som skulle ha gjort hans namn odödligt - att som första människa åka skidor ned för Mount Everests nordsida. Ny Teknik intervjuade honom inför utmaningen.

Det har nu konstaterats att Tomas Olsson är död. Räddningspatrullen fann i lördags hans kropp på 6.900 meters höjd på Mount Everest-massivets nordsida.

I tisdags klockan 12 kinesisk tid hade han nått toppen av Mount Everest och skulle därifrån, tillsammans med sin expeditionskamrat Tormod Granheim, åka skidor nedför den branta nordsidan.

Klockan 13.20 den 16 maj började de åkningen utför ned mot en klippavsats på 8.500 meters höjd. Därfrån skulle de fira sig ned till nästa åkbara parti, men när det bara var 10 meter kvar lossnade Tomas Olssons fästen och han rasade handlöst utför berget.

Drömmen om Everest
- Det ultimata målet är att en gång stå på toppen av Everest. Att på toppen av världens högsta berg rikta skidorna mot Tibet och bli först i världen att åka skidor nedför Everest branta nordsida, skrev Tomas Olsson på sin hemsida, en text som fortfarande ligger kvar.

Ny Teknik intervjuade honom i mars i år inför expeditionen. "Han tar Skype till Everest topp", löd rubriken.

Tomas Olsson, som är civilingenjör från Linköping, ville även här vara först i världen genom att använda ip-telefoni över satellit från Mount Everest till sponsorerna och media i Europa.

Kommunikationsutrustningen var en Skypeladdad handdator och en satellittelefon.

- Folk förknippar satellittelefon med rymdfärjor och inte något som man ringer till. Vi vill ta död på den myten, sade Tomas Olsson till Ny Teknik.

Tomas Olsson har varit äventyrare på heltid efter sin civilingenjörsexamen 2001. Då flyttade han till Chamonix i Frankrike "för att satsa på livet som en äventyrlig skidåkare", som han skriver på sin hemsida.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt