Tvärnit i Sverige för utsläppstjuvarna

2011-01-26 16:10  

Den svenska Energimyndigheten lade krokben för utsläppstjuvarna när 200 000 stulna utsläppsrätter för 25 miljoner kronor passerade Sverige.

Flera EU-länder har under januari utsatts för dataintrång eller försök till dataintrång, bland andra Österrike, Grekland och Tjeckien.

Sverige är inte ett av de berörda länderna men kom ändå att beröras när drygt 200 000 utsläppsrätter värda mer än 25 miljoner kronor upptäcktes i det svenska kontoregistret.

- Vi har en hög säkerhet i systemet och kunde snabbt agera när transaktionerna nådde det svenska utsläppshandelsregistret, säger Erik Eriksson vid Energimyndigheten i ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen.

Han menar att det var en ren tillfällighet att de stulna utsläppsrätterna hamnade i Sverige.

- I den här typen av brottslighet försöker man genomföra så många transaktioner som möjligt på kort tid och hoppas på att någon köper i god tro. Vi kanske bara var ett transitland, säger Erik Eriksson.

EU-kommissionen stängde handeln med utsläppsrätter i onsdags förra veckan och räknar med att det kommer att vara stängt i minst en vecka medan säkerhetsfrågorna utreds.

- Vi kommer också att kräva att så kallade hårda certifikat, smart cards, ska införas för kontohavare i det svenska registret, säger Erik Eriksson.

Stölderna tros ha gått till så att ägare till utsläppsrätterna ska ha lurats att gå in på falska hemsidor och där lämnat ut sina inloggningsuppgifter.

Tjuvarna ska sedan ha loggat in på kontona,  stulit rätterna och sedan genast sålt dem.

Totalt misstänker man att hackarna kommit över utsläppsrätter värda 280 miljoner kronor.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt