Svensk-franskt samarbete om obemannat stridsplan

2004-01-15 07:29  
Saab flörtar på franska

Saab förhandlar om att delta i en fransk miljardsatsning på Europas första obemannade stridsflygplan. Men svenska staten måste skjuta till hundratals miljoner kronor om Saabs medverkan ska bli verklighet.

Strax före jul tecknade Saab en avsiktsförklaring med franska Dassault Aviation om att samarbeta i ett projekt på 300 miljoner euro, närmare tre miljarder kronor. Målet är att ta fram ett demonstrationsplan för ett så kallat Ucav (Unmanned combat aerial vehicle), ett förarlöst stridsflygplan.
Foto: Saab
- Projektet är viktigt för att Saab ska kunna vidareutveckla kompetensen från Gripen. Någon helt svenskutvecklad efterföljare till Gripen kan vi inte räkna med. Det är internationellt samarbete som gäller, säger Mikael Franzén, programledare för förarlösa flygplan på Saab.

Nu förhandlar Saab och Dassault om vad som ska ingå i projektet och vilka delar Saab skulle kunna utveckla.
Men fransmännen kräver att Sverige skjuter till pengar om Saab ska få delta. FMV, Försvarsmakten och försvarsdepartementet började diskutera med franska myndigheter redan i september i fjol. I december tecknade FMV en avsiktsförklaring med sin franska motsvarighet DGA om att fortsätta diskussionerna som kan göra Saab till Dassaults största partner i projektet.

- Vi förhandlar om innehållet i projektet för svensk del och om finansieringen. Vi har mandat att förhandla om att finansiera upp till 25 procent av projektet, säger Ulf Lindström, presschef på FMV.
Det rör sig som mest om cirka 750 miljoner kronor på sex-sju år. Om parterna kommer överens kan kontraktet undertecknas i september. Dassault förhandlar även med några mindre europeiska aktörer.

Hur det förarlösa demonstrationsplanetska se ut är inte bestämt än. Det kommer dock att bli cirka åtta meter långt och tre ton tungt. Planet ska utnyttja så kallad smygteknik, som gör det osynligt för radar. Den första flygturen sker i slutet av 2008 om allt går enligt planerna. I projektet, som ska pågå fram till 2010, ingår även att låta flygplanet släppa en bomb.
Europa ligger efter USA när det gäller förarlösa stridsflygplan. Amerikanerna började provflyga sådana redan 2002.

Obemannade flygplan för exempelvis spaning, så kallade Uav (Unmanned aerial vehicle) har använts för militära uppdrag i bland annat Irak, Afghanistan och Kosovo.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt