Surret av drönare allt vanligare

2014-10-15 06:18  
Googles drönare. Foto: BBC

Antalet förarlösa flygfarkoster, drönare, fördubblas varje år.

Nu finns totalt 344 tillstånd för sådant som inte är ren nöjesflygning.

De gamla modellflygplanen har fått konkurrens av unmanned aerial vehicles, unmanned aircraft systems, drönare/drones, remotely piloted aircraft system och radiostyrda flyg. I folkmun kallas många av dem kort och gott drönare, oavsett vad det är för typ av förarlöst luftfartyg.

Antingen flyger de av sig självt eller fjärrstyrs. Många använder dem för rent nöje medan andra använder dem för att utföra arbetsuppgifter och för dessa luftfartyg krävs tillstånd från Transportstyrelsen.

De senaste fem åren har antalet tillståndsinnehavare fördubblats för varje år, enligt Erik Jangren, handläggare vid Transportstyrelsen. Den 10 oktober 2014 var de uppe i 344 stycken.

– Av dem som har tillstånd i dag är det nästan uteslutande olika typer av flygfotograferingar man ägnar sig åt, säger Erik Jangren.

Det kan röra sig om mäklare som vill ha flygbilder på hus och gårdar eller filminspelningar, tv-program och undersökningar av skog och mark.

De flesta som söker får sina tillstånd.

– Avslag är ovanligt, men ibland kan man få göra kompletteringar i ansökan, säger Erik Jangren.

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt