Stockholm centrum för rysk gastvist

2005-12-21 09:14  
Gazprom höjer priset

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina i frågan om priset på den ryska naturgasen som Ukraina köper kan hamna i Stockholms skiljedomstol.

Gaskonflikten har de senaste dagarna trappats upp och den ryska leverantören Gazprom har talat i termer av att strypa leveranserna till Naftogaz Ukrainy. Detta har i sin tur oroat gaskunder i Västeuropa, som köper rysk gas via ledningar som går genom Ukraina. Gazprom vill ha ett nytt avtal från 1 januari 2006.

Konflikten handlar om hur mycket Ukraina ska betala för den ryska naturgasen. Ukraina uppges betala ett pris som ligger långt under marknadspriset, så lite som en femtedel av vad Västeuropeiska kunder får betala.

Priset baseras på överenskommelser från sovjettiden. Ukrainas premiärminister Juri Jekhanurov sa vid en presskonferens i Kiev i går att bolagen Naftogaz Ukrainy och Gazprom har kontrakt om gasleveranser som sträcker sig fram till 2013.

Kontraktet är effektivt, men skulle det uppstå problem så ska de tas upp av internationella skiljedomstolen i Stockholm, sade han vid presskonferensen.

Skiljedomsinstitutet i Stockholm, som drivs av Stockholms Handelskammare, är en av flera liknande inrättningar som finns i världen. De drivs av internationella handelskammare, och har sedan 1923 behandlat 10000 ärenden.

Irritationen mellan länder har inte mildrats av att Ukrainas president Viktor Jushchenko tagit upp frågan om hur mycket Ryssland betalar för att få ha sin Svartahavsflotta stationerad i den ukrainska hamnstaden Sevastopol.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt