Snickra en musiktjänst på ett dygn

2010-01-27 13:04  
Henrik Berggren

Går det att bygga en ny musiktjänst på 24 timmar? Frågar man Henrik Berggren är svaret ja. Till helgen arrangerar han Music Hack Day i Stockholm.

I somras byggde Henrik Berggren Citysounds.fm under Music Hack Day i London. Sajten utnämndes senare till en av de tjugofem bästa musiktjänsterna av brittiska The Independent.

På lördag tar Henrik Berggren och Mattias Arrelid Music Hack Day till Stockholm. Ett åttiotal utvecklare från hela världen – deltagare flyger in från bland annat USA och England – träffas då för att under ett dygn bygga nya musiktjänster.

– Vi gör det för att det är kul, och för att vi tycker att teknik är en så otroligt viktig del av musikindustrin idag, säger Henrik Berggren och fortsätter:

– Det är väldigt lite diskussioner om affärsmodeller. Fokus är på tekniken, att faktiskt bygga något som fungerar på 24 timmar.

Runt femton företag kommer vara på plats för att presentera sina öppna API:er – hur nya tjänster kan kopplas till deras musiktjänster – bland andra Spotify, Bambuser, Last.fm och Sveriges Radio.

– Skulle man börja från noll hade det inte gått att bygga en ny tjänst på 24 timmar. Det här är företag som utgör ett ekosystem där nya tjänster kan uppstå, säger Henrik Berggren.

Magnus Suneson är webbutvecklare på SR och förklarar varför företaget deltar:

– Vi inser att utvecklingen går väldigt snabbt nu, och att vi måste bli bättre på att våga testa saker. Gärna i samarbete med publiken. Vi har 45 kanaler som sänder runt 270000 timmar radio varje år och tycker att det är kul att få andras perspektiv på vårt innehåll och vad folk kan göra med det, säger han.

Under Music Hack Day kommer Magnus Suneson visa upp SR:s nya API för första gången.

– Vi gör metadata om våra kanaler tillgänglig, bland annat tablåer och spellistor. Vi hoppas få feedback på det vi gjort, och sen ska vi förbättra det under våren, säger han.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt