Se hjärnan styra quadrokoptern

2013-09-04 09:28  

Sväng höger, vänster, åk uppåt, nedåt. Quadrokoptern styrs genom en bana i luften med tankekraft, utan några ingrepp i hjärnan.

Genom att bara föreställa sig att använda höger eller vänster hand kunde försökspersoner styra en så kallad quadrokopter åt höger eller vänster. Och genom att tänka att båda händerna användes kunde de få quadrokoptern att stiga, medan den sjönk om de aktivt lät bli att tänka på armarna.

På huvudet hade de en hätta, full med elektroder som fångade upp de elektriska signalerna från hjärnbarken – det som normalt kallas EEG. Signalerna översattes av en dator och skickades trådlöst till en kommersiell quadrokopter av typen AR Drone, som liksom andra quadrokoptrar används både som leksak och inom forskning för att de enkelt kan stabilseras automatiskt med styrelektronik.

Efter träning kunde försökspersonerna flyga quadrokoptern genom en bana i luften och klara omkring 90 procent av uppgifterna på vägen. Quadrokoptern flög då med en jämn hastighet av 0,7 meter per sekund.

Försöken genomfördes vid University of Minnesota med målet att undersöka möjliga kopplingar mellan hjärna och dator – Brain Computer Interface, eller BCI – som skulle kunna hjälpa personer med olika typer av neurologiska skador som lett till förlamning.

– Vi hoppas att kunna använda den här tekniken för att kontrollera rullstolar, rörliga arm- och benproteser eller andra apparater, säger Ben He, professor i biomedicinsk teknik, som lett forskningen.

En forskningsrapport finns här.

Ett liknande försökgenomfördes nyligen vid University of Washington, men i stället för att styra en quadrokopter lyckades man då styra en annan människas rörelser.

Personen med elektrodhättan, forskaren Rajesh Rao, tänkte på att röra ett finger för att fyra av ett skott i ett dataspel. Signalen överfördes till en annan plats och kopplades till en spole som alstrade ett magnetfält strax utanför det motoriska centrumet i hjärnan hos forskarkollegan Andrea Stocco.

Fingret hos Stocco ryckte då till och det tryckte på ett tangentbord så att skottet avlossades i spelet. Stocco beskrev den ofrivilliga rörelsen som en nervös ryckning.

Här är en video från försöken med hjärn-till-hjärn-kommunikation:

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/rNRDc714W5I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt