Scannern slukar alla dina papper i farten

2010-05-11 23:00  

Swosch, så är barnens teckning en pdf-fil i datorn. "Äntligen en bärbar fältscanner som fungerar som man vill", är Ny Tekniks reaktion när vi provar Canons Imageformula P-150.

Under 1990-talets senare hälft fanns visionen om att ha alla dokument i datorn. Drömmen var att scanna in text från faktaböcker, tidningsartiklar eller visitkort när man var på kurs, konferens eller hade möte. Eller skivomslag på skivan man just kopierat hos kompisen. Men alla bärbara scanrar vi provade var en besvikelse.

Canons enkilos svarta pennskrinsliknande låda är däremot en nästan magisk inläsare av dokument. Det tar mindre än två minuter att omvandla en 20-sidig rapport på papper till ett digitalt dokument på chefens skrivbord i någon annan del av världen.Du behöver inte ens ha med din egen dator. Ett enklare scannerprogram finns inbyggt i apparaten, så installation behövs inte. Be i?stället att få låna en dator av någon kollega.

Vi tar en hög med visitkort och stoppar i scannern och snabbt ser vi ett kontaktregister byggas upp på skärmen. Det spelar ingen roll om kortet hamnar snett - programmen rätar upp sned text. Namn, företag och adress hamnar på rätt plats, trots att de står i olika ordning på de olika korten.

En hög med tio färgkort från 1970- talet tog 25 sekunder att läsa in i upplösningen 150 dpi. Att få dem i högsta upplösning, 600 dpi, tog naturligt nog fyra gånger så lång tid. Svart-vita bilder går mer än dubbelt så fort i gråskala.

Färgåtergivningen från foton och tryckta dokument är klart godkänd, men inte perfekt. Några handritade teckningar vi provade med visade dock att scannern är dålig på att få korrekt färg på färgkritor.

Ett medföljande program för dokumenthantering klarar även textigenkänning, ocr, från bilder. Det sker automatiskt vid export av en bild till annat program för text. Men det finns inget smidigt sätt att korrigera de fel som uppstår. Programmet går dock att koppla till ett mera avancerat ocr-program, som man måste köpa.

Nätadapter medföljer inte, men behövs inte heller. Scannern får sin ström via usb-kabel från datorn. Vi hade dock gärna sett att det följt med ett fodral som skydd under resa. Det hade också varit trevligt med en koppling till sociala medier som exempelvis Facebook.

Canon Imageformula P-150

* Bärbar scanner.

* Upplösning: 600 dpi.

* Färgdjup: 24 bitar.

* Hastighet: 15 sidor per minut vid enkelsidig scanning. Det dubbla vid dubbelsidig scanning.

* Dokumentmatare: Klarar 20 ark.

* Mått: 280 x 95 x 40 mm.

* Vikt: 970 gram.

VASST

* Liten, lätt och snabb.

* Korrigerar dokument som kommit in snett.

* Inbyggda program - installation krävs ej.

* Ström via usb-porten.

KASST

* Fodral eller väska följer inte med.

* För enkelt program för optisk textläsning.

* Dyr, 3?000 kronor.

Mats Lewan

Mer om: Scanner pdf

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt