Så ser du om Facebook kollar din mobil i smyg

2015-01-14 14:07  
Facebook snokar i din mobil. Foto: TT

Om det i Facebooks Messenger-app dyker upp namn från din telefonbok på fliken "personer som du kanske känner" så betyder att Facebook - helt lagligt snokat i din mobil.

Den avslöjar den norska tidningen Dagens Näringsliv i dag. Facebook har bekräftat Dagens Näringslivs uppgifter.

- Vi har gjort en ändring till "personer som du kanske känner". För vissa användare dyker det upp kontakter som inte har varit där förut, säger Tina KUlow, Facebooks kommunikationsdirektör för norra Europa.

Hon bekräftar också att Facebook använder sig av kontaktlistan i mobilen för att föreslå nya kontakter för Messengertjänster.

Däremot förnekar hon att Facebook läser sms:en.

Facebook har infört nya villkor från årsskiftet. I de nya villkoren står det bland annat att Facebook har tillgång till användarens sms. Ändringarna har gjorts utan att Facebookanvändaren behövt samtycka, uppger Dagens Näringsliv.

Redan när Facebookappen installerades i mobilen lämnade man sitt samtycke. Alla som använder Facebook efter den 1 januari 2015 godkänner också det nya avtalet.

- Facebooks Messenger-app kräver tillgång till kontakter och sms på telefonen för att du ska få installera den. Även om Facebook inte har för vana att läsa dina sms i dag så har företaget redan tillstånd att göra det och kan göra det utan att anmäla det för användaren, säger Finn Myrstad, teknisk chef på Norges konsumentråd Forbrukerrådet till den norska tidningen Verldens Gang VG.

Facebook informerade om de nya villkoren redan i höstas och många dags- och facktidningar redogjorde för nyheterna. Men just detta som Dagens Näringsliv noterat var inte uppe till diskussion.

Ny Tekniks systertidning Dagens Media publicerade i höstas en krönika om nyheterna i Facebooks avtal.

Facebooks lagliga insamling

  1. Bilder, snabbmeddelanden.
  2. Information om dig själv - epostadress, födelsedatum, kön, telefonnummer.
  3. Information som dina vänner delar om dig, till exempel när de publicerar bilder på dig, taggar dig i ett fot eller lägger till dig i en grupp.
  4. Facebook tar emot data om dig varje gång du använder Facebook, till exempel när du tittar på en annan persons tidslinje eller söker en sida eller person.

 

Lars Anders Karlberg

Mer om: Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt