Ryssland har börjat testa sitt självständiga internet

2019-12-27 08:43  

Ett inhemskt internet utan något behov av internationella servrar är målet. Nu har Ryssland börjat testa sitt nya system.

I november 2019 trädde en ny lag i kraft i Ryssland, som gör det möjligt för landet att bygga upp den infrastruktur som behövs för att bygga upp ett inhemskt internet. Med det ryska internet, Runet, ska det bli möjligt att koppla bort all internettrafik från internationella servrar.

Nu har landet också börjat testa sitt nya system, rapporterar bland annat Techcrunch. Det ska handla om sårbarhetstester av sakernas internet, men också tester av hur det lokala nätet klarar sig mot ”externa negativa influenser”.

Läs mer: Ryssland allt närmare en "webbens järnridå"

Ett av de uttalade målen med det ryska, självständiga, internet är försvar. Den ryske presidenten Vladimir Putin har förklarat att Runet syftar till att ”förhindra negativa konsekvenser av global bortkoppling från det globala nätverket, som till stor del kontrolleras från utlandet” och undvika att Ryssland blir avskuret från internet.

Men kritiker är oroliga för att det inhemska nätet blir betydligt enklare att styra och kontrollera. En farhåga är att användare precis som i Kina kan stängas ute från vissa webbsidor, appar och tjänster.

Ania Obminska

Mer om: Ryssland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt