Politisk oro skakar hel bransch

2016-12-13 06:00  

Storbritanniens kommande utträde ur EU och Donald Trumps seger i det amerikanska valet skakar om den svenska life science-branschen. Ingen vet längre vilka spelregler som gäller.

Att Storbritannien med största sannolikhet kommer att lämna EU, men även det faktum att USA har valt en president som hittills har väckt fler frågor än lämnat svar, har orsakat en betydande osäkerhet bland företag och forskare verksamma inom life science-området.

– Om företag ska våga riskera miljarder på att utveckla ett nytt läkemedel måste de veta att de produkter som når marknaden även kommer att kunna säljas. Där finns numera en betydande osäkerhet och det riskerar att hämma utvecklingen, menar Jonas Ekstrand, vd för life science-branschens gemensamma organisation Sweden Bio.

Att få honom att avge några mer exakta förutsägelser om den närmaste framtiden är dock inte möjligt.

– Osäkerheten om vad som kommer att hända är vårt största bekymmer, och det är en verklighet vi kommer att tvingas leva i under en längre tid.

Ett av de frågetecken som har uppkommit efter Brexit handlar om vad som ska hända med EU:s läkemedelsmyndighet EMA.

– Myndigheten ligger i London och måste flytta om Storbritanniens utträde ur EU blir verklighet. Det är besvärligt, men lika allvarligt är att en stor del av EMA:s utredningsarbete utförs av det brittiska läkemedelsverket. Om det finns något inom EU som orkar axla den rollen är oklart. Det svenska läkemedelsverket betraktas som närmst efter den brittiska, det kan bli avgörande för lokaliseringen eftersom en bibehållen hög kvalitet är extremt viktigt.

Läs mer:

Läs mer: Liten app blir del i stort nav för life science

Just nu pågår ett intensivt lobbyarbete för att EMA ska hamna i Sverige. Det skulle kunna bli en fördel både för landets forskning och industri, men enligt Jonas Ekstrand skulle det vara som att sätta ett plåster på ett sår.

– Storbritannien har under senare år varit den viktigaste forskningsmotorn inom europeisk life science. Förlorar vi den kraften blir konsekvenserna stora och därför är det helt avgörande för branschens utveckling att landet även i fortsättningen är en del av det europeiska samarbetet.

Om osäkerheten är stor när det gäller Brexit, är den om möjligt än större när det gäller vad som kommer att hända i USA när Donald Trump tillträder presidentämbetet den 20 januari nästa år. Här finns både oro och förhoppningar.

Mest hoppfulla är investerarna. Bland dem finns en förväntan att USA inte kommer att göra något åt den överprissättning som många hävdar finns inom området specialläkemedel. En av de optimistiska är investmentbanken Morgan Stanley, i en analysrapport skriver de att Trumps seger kan skapa en ökad generell risk, men att de ändå förväntar sig att hans politik kommer att göra hälsovårdsaktier till vinnare.

– Den stora frågan för oss är snarare vad som kommer att hända med forskningen. De signaler som vi har fått hittills är inte positiva, hävdar Jonas Ekstrand.

Han är inte ensam om att känna oro. Direkt efter valet frågade den amerikanska tidningen Genetic Engineering & Biotechnology News 2 300 personer verksamma inom den globala life science-sektorn om hur de tror att den tillträdande amerikanska presidenten kommer att påverka forskningsfinansieringen. Mer än hälften trodde på en negativ utveckling medan knappt 10 procent hade en positiv syn på framtiden.

– Vår verksamhet är helt beroende av forskning, och därför är det avgörande att vi snarast får tydliga spelregler. Förhoppningsvis vet vi mer om vilken politik USA kommer att bedriva redan inom ett halvår, värre är det med Brexit. Där kommer vi att få vänta i flera år på besked och det kommer att göra företagen inom branschen mindre villiga att ta risker, menar Jonas Ekstrand.

Per Westergård

Mer om: Life Science

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt