Nätprogram kan slänga ut pratglad app

2011-11-01 23:00  

Smartare nät och smartare appar. Så kan kvaliteten i mobilnäten bli bättre. Men det finns också sätt som ingen talar öppet om.

Telia Sonera och Tele2 höjer nu basstationernas kapacitet i sitt 3g-nät. Men det räcker inte. Användningen av smarta mobiler och ständigt uppdaterande appar bara ökar.

Fler basstationer är nästa steg. Det är betydligt dyrare för operatörerna, och oftast besvärligt i stadskärnor där det är svårt att hitta nya platser för baserna.

Att avlasta mobiltrafiken med så kallade surfzoner, wifi, är en annan möjlighet. Smartare operativsystem skulle också kunna minska signalkaoset. En Androidmobil skickar två gånger så många signaler som en Iphone, enligt en undersökning.

Men det finns också en möjlighet för operatörerna som ingen talar högt om. En programvara som installeras i näten för att identifiera och störa ut de besvärligaste apparna.

Detta är dock något som en operatör aldrig skulle medge att man använder.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt