Minns nio historiska tvister i it-världen

2012-08-23 09:33  

Medan it-världen går och väntar på juryns utslag i fallet mellan Samsung och Apple i San José kan man titta tillbaka på några andra stora tvister med it-företag inblandade. Vilken var den största?

Mest omtalad av alla it-tvister var troligen den mellan Microsoft och USA då representanter från 20 stater 1998 anklagade Microsoft för att utnyttja sin monopolställning och konkurrera på ett otillåtet sätt.

Det skriver Cnet News som satt samman ett bildspel över nio minnesvärda it-tvister varav alla inte ens är avslutade.

Kampen mellan USA och Microsoft varade i flera år med Bill Gates personligen involverad. Inledningsvis framfördes krav på att Microsoft skulle delas upp i två bolag men tvisten slutade med förlikning.

Bland de nio tvisterna hittar man både den betydligt färskare mellan Google och Oracle från 2010 då Oracle anklagade Google för att ha inkräktat på patent gällande programmeringsspråket Java, och den historiska processen 1974 då telejätten American Telephone & Telegraph eller "MaBell" anklagades för att utnyttja sin monopolställning. Först tio år sedan avslutades den processen med en uppdelning i sju mindre Bell-bolag och ett betydligt krympt AT&T.

Klart mindre, men kanske lika uppmärksammad, är processen mot Jammie Thomas-Rasset, en kvinna i Minnesota som 2007 anklagades för att ha laddat ner 24 låtar i strid mot upphovsrätten. Hon dömdes att betala 1,5 miljoner dollar i skadestånd till de fyra stora skivbolagsjättarna, men fallet som blivit symboliskt när det gäller piratnedladdning pågår fortfarande.

Se bildspelet här.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt