Microsoft visar fler hologramtrick

2015-04-30 14:59  

Vid sin utvecklarkonferens Build 2015 i San Francisco imponerade Microsoft på publiken med en ny demonstration av de digitala glasögonen Hololens. Microsoft förklarade också att Hololens fungerar med appar för Windows 10.

Microsoft visade bland annat hur en användare kunde projicera skrivbord, film och andra skärmbilder på ytor i verkligheten, och även låta dem följa med användaren. Ett annat exempel var hur en arkitektfirma kunde visa virtuella objekt i 3d infogade i verkliga fysiska modeller av byggnader.

Ytterligare en tillämpning var en interaktiv 3d-bild av en människokropp, med dess olika lager, från huden och inåt, tänkbar i undervisning av läkarstudenter.

Som avslutande exempel visade Microsoft hur en enkel liten robot på hjul, kallad B15, försågs med en animerad virtuell robotkropp som svävade ovanför den fysiska roboten. En kontrollpanel kunde fällas ut bredvid kroppen, och roboten kunde också få hjälp att navigera i rummet, genom gestkommandon av den som bar glasögonen.

Microsoft påpekade att allt som visades i glasögonen var appar för det kommande operativsystemet Windows 10. Det innebär att tröskeln är låg för utvecklare som vill ta fram tillämpningar för Hololens, när de väl kommer. Någon exakt tidpunkt för lansering finns dock ännu inte.

Windows 10 var annars ett huvudinslag på Build 2015. Microsofts mål är att operativsystemet ska finnas i en miljard apparater 2018.

För att nå dit tar Microsoft flera nya grepp. Ett är att appar ska fungera för alla skärmstorlekar och i alla apparater som kör Windows 10. Ett annat är att Windows 10 ska fungera på en mängd apparater, nu även den lilla populära minidatorn för hemmabyggare, Raspberry Pie.

En utmaning för Microsoft, som anses ha hakat på den mobila utvecklingen sent, är att bygga upp ett tillräckligt stort utbud av appar för att utvecklare och användare ska vara intresserade. Det nya receptet är nu att appar för IOS och Android med hjälp av några verktyg lätt ska kunna transformeras till universella appar för Windows 10. Apparna kan sedan förses med de speciella funktioner som Windows 10 vill, eller lämnas som de är.

Vid Build 2015 visade Microsoft även upp sin nya webbläsare som kallas Edge, och tidigare var känd som Project Spartan.

Mats Lewan

Mer om: Microsoft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt