Här är Googles byggplaner i Dalarna

2020-01-08 12:28  

En ansökan till mark- och miljödomstolen avslöjar nya detaljer om sökjättens planerade datacenter utanför Avesta.

(Artikeln har uppdaterats)

I oktober 2017 stod det klart att Google köpt ett markområde på 109 hektar i Horndal i Avesta kommun. Dåvarande näringsminister Mikael Damberg och kommunpolitiker i Avesta jublade i kör efter att teknikjättens etablering i Dalarna hade bekräftats.

- Det visar att vi är väldigt konkurrenskraftiga, att vi är attraktiva för den här typen framtidsinvesteringar, sa Mikael Damberg till TT.

Sedan dess har det varit mer eller mindre tyst om Googles svenska investering. Så pass tyst att frågor väckts om huruvida bygget alls kommer att bli av.

Vill bygga max fem serverhallar

Men nu har nästa steg tagits i etableringen. En färsk ansökan till mark- och miljödomstolen i Nacka, som Avesta Tidning tagit del av, gör att sökjättens planer för det stora datacentret i dalaskogarna börjar klarna.

Läs mer: Han berättar historien om tidernas värsta cyberattack

I ansökan, inlämnad av det Googlekontrollerade bolaget DSC International, tar Google höjd för att maximalt fem serverhallar kan komma byggas i Horndal över tid. Men exakt hur många serverhallar som kan bli aktuella i ett första skede vill bolaget inte säga.

Förutom hallarna med servrar ska en kontorsbyggnad, ett kylvattensystem och en anläggning för vattenbehandling tillkomma. Google planerar även att uppföra en transformatorstation och fem transformatorer. Dessutom ska fem dieseldrivna generatorer kopplas till var och en av serverhallarna för att trygga elförsörjningen, framgår av ansökan.

Kylvattnet som behövs för att driva datacentret ska inledningsvis tas från den närliggande sjön Rossen. När väl ledningar och pumpstation är på plats ska vattnet forslas från Bysjön/Dalälven, samt Rossen.

Tillgången till stabilt elnät avgjorde

I handlingar finns också förklaringen till varför Google valde Horndal som etableringsplats. Avgörande för beslutet var områdets "goda förutsättningar för verksamheten", med tillgång till lämplig infrastruktur som ett stabilt och tillförlitligt elnät samt möjlighet till vattenkylning.

En annan betydande anledning som lyfts fram var att Google kunde komma över en yta som var tillräckligt stor (109 hektar) för ett datacenter av denna storlek.

Läs mer: ”Bygg ut datahallarna till energilager i elsystemet”

Projektet befinner sig fortfarande i ett tidigt skede. Men i ansökan yrkar DSC International/Google på att mark- och miljödomstolen beslutar att verksamheten vid datacentret ska ha påbörjats inom tio år från det att tillståndsdomen har vunnit laga kraft.

Google: Beslut om bygget kommer att dröja

I en kommentar till Ny Teknik poängterar Google att det ännu inte har fattats ett affärsbeslut om att bygga datacenter på marken i Horndal. Något formellt beslut kring detta lär heller inte komma inom den närmaste framtiden, enligt teknikjätten.

- Just nu pågår visst förberedande arbete på marken för att se till att vi har möjligheten att bygga och utveckla vår datacenternärvaro i Europa, om vår verksamhet skulle kräva det, skriver Joakim Larsson, kommunikationschef för Google i Sverige, i ett mejl.

- När det gäller inlämningen av ansökan om miljötillstånd - detta är ett normalt affärsförfarande för att se till att att vi har de tillstånd som krävs om vi skulle besluta att bygga på marken, fortsätter han.

Kalle Wiklund

Mer om: Google Datacenter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt