Fon fortsätter att expandera

2007-03-19 15:36  

Nyligen lanserades det trådlösa nätverket Fon på allvar i Norge. Här tar Fon hjälp av Clear Channels och iBans utomhusskyltar för att nå den stora massan. Nu hoppas Ola Ahlvarsson, som ansvarar för den nordiska verksamheten, att Fon ska växa i Ryssland och Danmark.

Målet med Fon är att ge gratis tillgång till bredband över hela världen. Tillsammans med Skype, Google och men även genom samarbeten med olika lokala företag ska Fon expandera.

I april förra året lanserades Fon i Sverige tillsammans med Jonas Birgerssons Labs2.

- Idag har vi runt 20.000 Foneros i Sverige och totalt i världen handlar det om runt 360.000 användare. Nu hoppas vi även på att kunna växa i Norge, säger Ola Ahlvarsson.

Tanken bakom Fon är att vanliga bredbandsanvändare men även kontor, kaféer och hotell, ska vilja dela med sig av sina trådlösa nätverk, det vill säga bli så kallade foneros.

I Norge lanserades tjänsten på allvar genom att de placerade trådlösa routrar i reklamskyltar från Clear Channel. På så sätt kan personer som går förbi en reklamskylt eller befinner sig i närheten få tillgång till trådlöst internet.

- Clear Channel är en perfekt partner och vi hoppas på att kunna samarbete på fler platser i världen med dem. I framtiden kan man tänka sig att personer som äger mobiltelefoner med wlan skulle kunna få erbjudanden i samma anda som budskapet på reklamskylten. Finns Justin Timberlake på bilden kan man få ett erbjudande om en billigare konsertbiljett och så vidare, säger Ola Ahlvarsson.

Fon finns även i Finland sedan ett halvår tillbaka och snart hoppas han på att på allvar lansera Fon i Danmark och Ryssland.

- Det finns stora möjligheter i Ryssland och även här talar vi med olika aktörer kring samarbeten, säger Ola Ahlvarsson.

I Norge samarbeter Fon även med iBand som i sin tur står för infrastrukturen för mobilt bredband och tjänsten iBurst som gör att FON kan fungera där det inte finns något fast bredband.

Yvonne Edenholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt