Ericssons första 5g-prognos: Ser tusentals miljarder i spåkulan

2020-11-17 11:02  
Ericsson spanar in i framtiden. Arkivbild. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Den nya telekomgenerationens teknik, 5G, bedöms kunna dra in 31 000 miljarder dollar, motsvarande 260 000 miljarder kronor, till den samlade IT- och telekommunikationsindustrin fram till 2030.

Teleoperatörerna spås kunna lägga vantarna på 3 700 miljarder dollar av den enorma pengasumman, enligt en studie genomförd av Ericsson som tittat i spåkulan.

"Det här är första gången som Ericsson presenterar en 5G-intäktsprognos för konsumentmarknaden", skriver Jasmeet Singh Sethi, chef för Ericssons forskningsavdelning ConsumerLab, i ett pressmeddelande.

Enligt studien bedöms intäkterna för operatörerna kunna bli 34 procent högre per snittanvändare fram till 2030.

Läs mer: ”Nej, det finns ingen anledning att skaffa 5g än”

Rapporten pekar dock på att coronapandemin har gjort konsumenter mindre benägna att betala mer för den nya 5G-tekniken. I början av 2019 var konsumenter i genomsnitt villiga att betala 20 procent extra för 5G. I dag har den siffran sjunkit till tio procent. Men av de teknikanvändare som ligger i framkant, så svarar en av tre fortfarande att de är benägna att betala 20 procent extra för 5G.

Mer om: 5g Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt