Börje Ekholm ger EU en känga: ”5g lika viktigt som tåg och vägar”

2019-05-21 15:30  
Ericssons vd Börje Ekholm. Foto: TT

Ericsson står redo att bygga 5g-nät här och nu. Men Europa sätter käppar i hjulen, anser vd Börje Ekholm.

Börje Ekholm har ett meddelande till EU: skärp till er. På Ericssons blogg skriver företagets vd att Europa är alldeles för sena att komma igång med 5g – och att det lär få kännbara konsekvenser. Ekholm noterar att det var precis vad som hände med 4g.

”När 4g skulle introduceras i Europa blev det en utdragen diskussion om olika tillämpningar. Under tiden rusade Kina och USA framåt, byggde aldrig tidigare skådad infrastruktur och försåg unga och nya företag med möjligheter till innovation på en global skala”, skriver Ekholm och fortsätter:

”Applikationer byggda med mobil teknik kan bli globala väldigt snabbt. Med de digitala innovationsegenskaperna som 4g innebar var det ingen överraskning att några företag drog vinning av den möjligheten och blev riktigt stora. Bolag som Alibaba, Tencent, Facebook och Netflix.

”Ericsson står redo att möta kunders 5g-behov”

Eftersom Europa saknat den infrastrukturen så är det på samma sätt ingen överraskning att Europa spelat en mycket mer begränsad roll på världens teknikscen. Det är som om man skulle förvänta sig att ett land utan vägar bygger världens bästa bilar.”

Börje Ekholm poängterar att några av Ericssons kunder i USA och Sydkorea redan har fullt fungerande och kommersiella 5g-nät i drift. Så även i Schweiz, som än så länge får betraktas som ett europeiskt undantag. ”Låt mig vara tydlig. Ericsson står absolut redo att möta våra nuvarande och framtida kunders 5g-behov.”

Läs mer: Bråket som skakar svenska 5g-satsningen

Ekholm anser att det låga tempot i Europa beror på regulatoriska hinder. Han kritiserar metoden för spektrumtilldelning och föreslår att den borde handla mindre om för operatörerna dyra spektrumauktioner och mer om att hitta en lösning som gör 5g-utrullningen så snabb det bara är möjligt. Därtill vill han att spektrumlicenserna ska gälla under en längre period än vad som i dag är brukligt.

”5g och digitalisering måste ses som kritiska komponenter i de europeiska ländernas infrastrukturer – minst lika viktiga som tåg och vägar. Det är ett synsätt USA och Kina redan anammar”.

Peter Ottsjö

Mer om: Ericsson 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt