Birger bygger <br></br>trådlöst i Lund

2006-05-16 10:57 Lars Anders Karlberg  
Jonas Birgersson, Fon-entusiast.

Lund ska bli världens första "Fon-town" - en unik bredbandsstad med tusen trådlösa bredbandsväxlar som ger ett trådlöst stadsnät 50 gånger snabbare än 3G-nätet - enligt it-entreprenören Jonas Birgersson.

Jonas Birgerssons bredbandsbolag Labs2 ska tillsammans med det spanska bredbandsbolaget Fon bygga en nät baserat på Fons idé om att användarna delar med sig av sin bredbandskapacitet.

Jonas Birgersson är en av de svenska medlemmarna i Fon-nätverket. En annan är it-entreprenören Ola Ahlvarsson som är Fons formelle representant i Sverige.

- Labs2 kommer att installera närmare 1.000 trådlösa routrar som kopplas in med 100 Mbps vardera. Vi får därmed en kraftfull infrastruktur som kommer att göra Lund till en av världens mest intressanta platser för utveckling av bredbandstjänster, skriver Jonas Birgersson i ett pressmeddelande på tisdagen.

Det trådlösa Fon-nätet blir mer än 50 gånger snabbare än vanlig 3G, hävdar Jonas Birgersson, som redan tidigare satt upp två egnas surfzoner i Lund.

Dela med sig av sitt bredband
Idén med Fon-näten är att man delar med sig av sin bredbandskapacitet till andra, som antingen betalar för det eller tillhör dem som delar med sig av sin kapacitet och därför har fri tillgång till andras nät.

Man installerar Fons programvara i sin wlan/wifi-router, som sedan kan dela ut eller sälja kapacitet till användare som är inom routerns räckvidd.

Trots att Fon är en nystartad organisation har den fått ett stort genomslag världen över och antalet "foneros" växer snabbt. Enligt grundaren Martin Varsavsky har Fon 30.000 användare i 144 länder.

I februari gick bland andra Google och Skype in med pengar i Fon, som totalt fick 21,6 miljoner dollar för sin globala expansion. Det motsvarar 170 miljoner kronor.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS