Bättre obduktion med svensk programvara

2010-05-04 07:36  
Bilder från virtuell obduktion

En svenskutvecklad programvara ska ge bättre kvalitet vid virtuella obduktioner. Det hoppas institutet för rättsmedicin vid Berns universitet som blir den första kunden till det unga teknikföretaget Synthetic MR.

Med programvaran från det lilla Linköpingsföretaget Synthetic MR kan undersökningar i magnetkamera gå dubbelt så snabbt som idag. Men det stannar inte vid det, tekniken ger även mätvärden för olika parametrar i patientens kropp. Det är något som kan komma väl till pass vid så kallade virtuella obduktioner där patienten obduceras utan att öppnas.

Obduktioner av det slaget är bland annat ett alternativ där religiösa skäl inte gör det möjligt med vanliga obduktioner. Men de kan också ge information om riktning på dödande glassplitter, kulor eller ge andra ledtrådar när dödsfall ska utredas.

–Den ger oss större säkerhet och högre effektivitet i vårt arbete, säger Professor Michael Thali, chef för institutet för rättsmedicin vid Berns universitet.

Programvara installeras dels i den befintliga magnetkameran, dels i det visualiseringssystem som radiologer och rättsmedicinare använder för att studera magnetkamerabilderna. Just nu fungerar systemet bara på kombinationen mellan en magnetkamera från Philips och ett visualiseringssystem från Sectra.

- Men vi driver utvecklingen mot ett generellare system, säger Marcel Warntjes vd på Sythetic MR. Vi samarbetar just nu med alla stora magnetkameratillverkare.

Berns universitet är den första av en handfull pilotkunder som slagit till med ett köp.

– Vi ser en stor potential för SyMRI Suite, säger Per Elmhester, Product Manager Clinical Solutions på Sectra.

Synthetic MR

Ort: Linköping

Grundat: 2007

Antal anställda: 5

Riskkapital: 5,5 miljoner kronor

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt