Apple lättar på kritiserad betalmodell i App store

2021-09-02 15:34  
Apple tvistar om betalmodell världen över. Foto: Unsplash

Apple har gått med på att lätta på restriktionerna i sin app-butik, i alla fall i Japan. Efter att ha dragits inför rätta världen över för att ta ut 30 procent i avgift av de bolag som vill sälja prenumerationer på sina appar via teknikjättens butik App Store, backar nu bolaget delvis, skriver Di Digital.

Bland annat EU-kommissionen har ansett att Apples betalsystem är konkurrenshämmande. Även i flera andra länder världen över, bland annat i USA och Japan, har liknande processer inletts. Men i Japan har nu Apple gått med att vissa appar, så kallade läsappar, ska få ta betalt själva på sina egna sajter och därmed slippa betala teknikjättens avgift.

Tjänster som nämns är appar för magasin, tidningar, böcker, musik och video, skriver tidningen.

Bland annat Spotify har gått till hårt angrepp mot Apple som också är konkurrent till den svenska musikstreamingjätten.

Samtidigt skriver Reuters att en ny konkurrenstvist med Apple är inledd i Indien.

"Avgiften på 30 procent gör att vissa apputvecklare aldrig kommer att lyckats på marknaden" säger företrädare för en indisk grupp till Reuters.

Mer om: Apple Apple Store

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt