50 ansöker om digitala marksändningar

2003-09-25 15:08  

Det blev rusning till Radio- och TV-verket när man öppnade ansökningsdörren för fler tv-kanaler i det digitala marknätet, som når vanliga teveantenner. 50 sökanden slåss om en handfull nya platser i nätet.

Nätbyggaren Teracom är i slutfasen med de femte sändarnätet som gör det möjligt att släppa in fem nya digitala tevekanaler i nätet. Dessutom finns det ledig plats för två kanaler i det befintliga nätet.

Man slåss alltså om sju platser.

- Det stora antalet sökande visar att de finns ett stort intresse att sända program med digital sändningsteknik, säger Peter Schierbeck, chefsjurist vid Radio- och TV-verket i ett pressmeddelande.

MTG ställer krav
I dag är 18 digitala tevekanaler aktiva. Sveriges Television och Utbildningsradion har fem kanaleroch TV4 har tre. Övriga är bland andra Eurosport, Kanal 5 och Canal+.

Kinneviksägda MTG lämnade det digitala marknätet hösten 2001 i ett taktiskt spel om digitaltevetittarna - satellit, kabel eller marknät.

Nu är MTG intresserat av att kliva in i marknätet igen med sina kanaler Viasat Sport, TV6, ZTV, TV1000, Explorer, Cinema och TV3. MTG ställer dock som villkor att satellitoperatören Viasat också får bli operatör i marknätet och konkurrera med det nuvarande monopolbolaget Boxer.

Sporten tar mer plats
Hur många kanaler som får plats i nätet är inte givet på förhand. Det beror på kanalens karaktär. En sportsändning med mycket rörliga bilder tar mer utrymme än stillsamt debattprogram.

Framtiden högupplösta teve, HDTV, kommer dessutom att kräva mer utrymme i nätet än dagens tevekanaler.

Walt Disney och Discovery
TV4 är en av sökanden till de nya kanaler som kommer att släppas på. Eurosport söker också en kanal för Eurosport News. Walt Disney vill också vara med, liksom Crown Media med Hallmarkskanalen.

Turner International har lämnat in tre ansökningar två för Cartoon Network och Turner Classic Movies separat och en för båda tillsammans.

Discovery har också lämnat in tre ansökningar - en för Discovery Science, en för Discovery Travel & Adventure och en för Discovery Civilisation.

Även Kinneviksägda TV6 vill ha tre nya marksända kanaler för Viasat Sport, TV6 och Explorer. Systerbolaget TV1000 vill ha en kanal för TV1000 Cinema och Viasat Broadcasting UK Limited vill ha en för TV1000.

Men det finns också en uppsjö ansökningar om lokala sändningar, till exempel Eritreansk Föreningarnas Förbund som vill sänad Eri-TVon Arabsat i delar av landet.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt