Sökes: Hem till fem hamnkranar

2015-02-27 06:04  
Fem hamnkranar på norra älvstranden i Göteborg ska gå under klubban. Foto: Psonlineauktioner.se/TT

Det blev inget priskrig kring fem hamnkranar på norra älvstranden i Göteborg. Nu talar mycket för en ny auktion och frågan kvarstår om de ska bevaras, användas vidare - eller rent av skrotas.

Både kändisprofiler och näringsidkare i Göteborg har engagerat sig i de högresta portalsvängkranarnas öde. De vill ha kvar den välkända hamnsiluetten med kranarna mot skyn.

Efter auktionen såg ett första steg mot att bevara flera av kranarna ut att ha lyckats - men bara delvis. Reservationspriset för auktionen nåddes inte, med ett oklart läge som följd.

– Det är en öppen fråga. När priserna blev som de blev har det kommit in nya intressenter, säger Per Henriksson, vd på PS Onlineauktioner, till TT.

– Det är upp till uppdragsgivaren nu, men det här öppnar för en potentiell ny omgång.

Kranarna säljs som en del i likvidationen av konkursade Götaverken i Göteborg. Mot bevarandeintresset ställdes budgivare som ser skrotvärdet i många ton metall, alternativt tänker sig att demontera och använda kranarna i industriverksamhet på annat håll.

Enligt Per Henriksson har den senaste tidens debatt om att rädda kvar kranarna trissat upp intresset. Det tycks dock inte ha påverkat prisnivåerna. I stället blev de högsta buden på kranarna långt från de uppskattade marknadsvärdena på mellan 600 000 och 8 miljoner kronor.Följ Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Hamnkranar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer