Rekordfart i Hallandsåsen

2010-08-16 14:41  
En tunneljobbare tittar fram genom det 220 ton tunga huvudet till tunnelborren Åsa. Borren har just passerat det besvärligaste partiet, den så kallade Möllebackszonen, där berget är så dåligt att man tvingats frysa det för att kunna borra i det. Nu är det 600 meter kvar till det stora genombrottet då ena tunnelröret är färdigborrat. Det sker till hösten. Sedan monteras Åsa ner och flyttas till det andra tunnelröret. Foto: Videofoto Erland Vinberg / SCANPIX

Juli blev en rekordmånad för tunnelbyggarna i Hallandsåsen. Tunnelborrmaskinen Åsa avverkade i snitt 80 meter i veckan borrade i meter och hade vid månadsskiftet tagit sig 328 meter längre in i berget. Det är med god marginal nytt hastighetsrekord i Hallandsåsen besvärliga berg.

- Vi är inne i ett område som är ovanligt lätt att arbeta i och som vi dessutom har kartlagt väl. Vi har inte behövt stanna maskinen för att byta borrhuvud eller för att injektera och förstärka berget, säger Ulf Angberg, informationschef på Hallandsåsprojektet.

Nu återstår bara drygt 100 meter innan tunnelborrmaskinen har tagit sig genom hela det östra tunnelröret av den dubbelpipiga tunneln.

Tack vare att de lättbearbetade bergförhållandena fortsätter räknar man med att bryta igenom i norr om drygt en vecka, allra senast i slutet av augusti. Efter det ska borrmaskinen demonteras och backas söderut, där den monteras och, till försommaren, sätts i i det andra tunnelröret.

Hans Dahlquist

Mer om: Banverket Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer