Välkommen till supermässåret

2014-02-19 09:49  
Maxmässan anordnades första gången 2012. Nu är den flyttad till våren för att locka fler utställare och besökare.

Det har talats om ett supervalår. Den som myntade uttrycket har nog ingen aning om hur många automationsmässor det är i år. Välkomna till supermässåret.

De klumpas ihop vartannat år, automationsmässorna.

– Det är självklart inte optimalt att det är så många mässor på ett år. Men det är för många viljor för att samla till en mässa även om det vore det bästa, säger Björn Lindforss, projektledare Max på Stockholmsmässan som är först ut av de tre stora, svenska automationsmässorna i år.

Den låg tidigare på hösten men har nu flyttats till våren.

– Det är en viktig nysatsning för oss att ha mässan i mars i stället för på hösten, säger Bo Eneholm, ordförande SVMF.

SVMF är branschorganisationen för importörer och leverantörer av bland annat verktygsmaskiner och är en av organisationerna bakom mässan. Den andra är MTAS som organiserar svenska tillverkare av maskinutrustning och verktyg.

Tyngdpunkten på Max ligger på verktygsmaskiner. Det mesta handlar om skärande bearbetning och automation kopplat till detta.

Men det finns också ett omfattande seminarieprogram och utlovade politikerbesök av både Stefan Löfven och Annie Lööf. Dessutom finns årets Monteringsforum införlivat i Max-mässan.

Bland de hittills drygt 200 utställarna finns jättar som ABB, Seco Tools och Sandvik Coromant.

– Vi har en maskinbetjäningslösning som vi visar, en för bearbetning och fräsning samt en ny visionslösning, säger Stefan Drakensjö, marknadsansvarig för ABB i Sverige, som kommer att vara med på de tre stora svenska automationsmässorna, några branschmässor och ett flertal internationella mässor.

I maj är det Elmia Automation, som riktar sig mot den tillverkande industrin. Mässan samarbetar med Svenska Automationsgruppen. Bland utställarna finns leverantörer av komponenter och robotar samt systemintegratörer.

I höst är det så dags för årets tredje stora svenska mässa inom automation då Scanautomatic & Processteknik arrangeras i Göteborg. De marknadsför sig också som den stora mässan för den tillverkande industrin. De har också blivit stora på processautomation.

I en speciell del av Svenska Mässan finns Möjligheternas Värld, ett initiativ där tekniken visas i ett sammanhang och målet är att locka fler att jobba inom industrin.

Förutom dessa mässor kan nämnas att Instrumenttekniska Föreningens automationsdagar redan är avklarade för året och att flera mindre mässor kommer att arrangeras runt om i landet. Bland dem Euro Expo som är på flera orter.

Triss i Sverige

Max på Stockholmsmässan,  18–21 mars.

Elmia Automation i Jönköping, 6–9 maj.

Scanautomatic & Processteknik  i Göteborg, 7–9 oktober.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt