Ökad internationell efterfrågan på svenska datacenter

2018-02-02 08:27  

Flexenclosure i Vara, som tillverkar prefabricerade datacenter, öppnar en ytterligare fabrik i Lidköping. Bakgrunden är flera stora ordrar från andra länder, och att efterfrågan förväntas öka ytterligare.

Just nu etablerar Flexenclosure sin andra produktionsanläggning vid Hovby flygplats i Lidköping. Det handlar om 2 170 kvadratmeter produktionsyta, vilket är ungefär lika mycket som den befintliga fabriken i Vara.

– Men i Lidköping blir det en mer industrialiserad produktion än i Vara, där verksamheten är mer projektbetonad. Vi börjar med testinstallationer i Lidköping under februari och mars, för att få igång flödet av material och personal, och i mars-april ska vi ha fabriken i full gång, säger Flexenclosures platschef Marcus Karlsson.

Satsningen kommer att medföra nyanställningar inte bara i Lidköping utan även i Vara, där man idag är omkring 80 personer.

– Under detta år räknar vi med att nyanställa mellan tio och trettio personer. Ingenjörer, el- och mekmontörer, inköpare och logistikfolk, säger Marcus Karlsson.

Företaget utvecklar och tillverkar hållbar internetinfrastruktur, ofta för telekomföretag i tredje världen. Bland deras produkter återfinns intelligenta hybridkraftsystem för ICT-industrin och kundanpassade, prefabricerade och för-integrerade datacentra (eCenters). Och det är framförallt den ökande globala efterfrågan på eCenters som ligger bakom expansionen.

Läs mer: Tryckluft nyckel för att spara energi i industrin

Under hösten och vintern har Flexenclosure fått tre eCenter-ordrar från Chile, Ecuador och Fiji. Man har också ingått ett strategiskt partnerskap med det australiensiska telekommunikationsbolaget Virtutel, där avsikten är att bygga upp till 20 datacenter i Australien över en period på tre år. Dessa eCenters ska tillhandahålla colocation- och nätverkstjänster i områden där utbudet idag är otillräckligt. 

Virtutel planerar att etablera ett landsomfattande nätverk av sammanlänkade, operatörsoberoende datacenter för IT-infrastruktur i mindre städer, för att snabba upp svarstider för IT-applikationer och erbjuda en plattform för nya teknologier som Internet Of Things (IOT) och självkörande fordon.

Australien är en helt ny kontinent för Flexenclosures eCenters.

– Den nya fabriken i Lidköping behövs för att möta våra kunders efterfrågan på kortare leveranstider och ökade volymer. Det börjar bli trångt i Vara, helt enkelt, så därför tog vi det här beslutet, sammanfattar Marcus Karlsson.

Det här är Flexenclosure AB

Företaget tillverkar prefabricerade datacenter och intelligenta kraftreglerings- och övervakningsystem för ICT-industrin (Information and Communications Technology).

Grundat: 2006.

Anställda: 115 personer.

Omsättning: 300 miljoner kronor (2016).

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt