De lär robotarna nya jobb

2015-10-21 14:11  

Robotar skulle kunna utföra massor av enkla jobb i sjukvården och i industrin. Men att installera den första roboten är ett stort steg. Ett danskt företag vill hjälpa till – och har 50 modeller att välja på.

På Sydjyllands sjukhus får personalen numera hjälp av tre robotar som hämtar tunga matvagnar i köket och kör ut dem till de olika avdelningarna. Robotarna kan öppna dörrar, ta hissen på egen hand och "ser" om någon står i vägen med hjälp av olika sensorer.

Installationen av logistikrobotarna, utvecklade av amerikanska Aethon, har gjorts av danska Blue Ocean Robotics.

Företagets mål är att sprida nya robotkoncept till bland annat vården och industrin. Klarar ingen av de närmare 50 robotar som företaget har i sin verktygslåda uppgiften - då utvecklar Blue Ocean Robotics en ny.

- Man kan se oss som en ny typ av robotintegratör där varje installation är ett 16 veckor långt innovationsprojekt, säger Lennart Karlsson, vd för Blue Ocean Robotics nystartade svenska verksamhet.

När robotar börjar sköta transporter eller enkla monteringsjobb som tidigare utförts av människor får det konsekvenser för organisationen. Hur den ska anpassas är därför en viktig fråga i projekten.

- Vi vill minska riskerna med att investera i sin första robot. Om man inte går igenom sina arbetsprocesser och räknar på nyttan så är det lätt att den hamnar i skrubben efter ett tag, säger Lennart Karlsson.

Det kan finnas en rädsla för att robotarna ska ta över jobben, men de som gjorde robotens jobb kan göra mer nytta på andra ställen i organisationen, menar han. Inom vården kan till exempel sjuksköterskor få mer tid för patienterna när de ägnar mindra tid åt att dra vagnar.

Blue Oceans samarbetar med flera nya robottillverkare över hela världen och utvecklar även egna robotar där de ser ett stort behov.

Den första är döpt till Wallmo och ska användas för att lyfta stora glas- eller gipsskivor. En ensam montör kan då med robotens hjälp montera till exempel stora fönster.

En annan egenutvecklad robot som snart lanseras är en steriliseringsrobot för sjukvården. Roboten rullar in i vårdrummet och tar död på bakterier med uv-ljus.

Blue Ocean samarbetar också med den danska, numera USA-ägda, robottillverkaren Universal Robots.

För enkla plockjobb i industrin har man utvecklat ett system som kan plocka osorterade detaljer med hjälp av robotseende. Tanken var att det skulle locka främst små och medelstora företag.

- Men vi har också sålt till stora biltillverkare i Tyskland, säger Lennart Karlsson.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL