Unikt rekordmaterial knep seger i Uppsala

2014-03-11 18:49  

UPPSALA. Ett till synes oansenligt pulver med fantastiska egenskaper. Det tog Uppsalaföretaget Disruptive Materials till 33-listan på tisdagkvällen.

Det ser inte mycket ut för världen. Men det vita pulver som Mattias Karls, vd för Disruptive Materials håller upp i en glasflaska har närmast fantastiska egenskaper. Det består till 70 procent av mycket små hålrum med porer mindre än 10 nanometer i diameter. Det har också en enorm förmåga att suga åt sig fukt.

Inte ens ett år efter starten tar nu företaget en plats på 33-listan, Ny Teknik och Affärsvärldens årliga lista över Sveriges mest lovande unga innovationsföretag. Det efter att ha vunnit den regionala finalen i Uppsala som lockade ett 80-tal personer på tisdagkvällen.

- Jättekul, säger Mattias Karls.

Materialet, som döpts till Upsalite kom till av en slump på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala Universitet.

- Det är billigt att tillverka, är helt ofarligt och kan lösa stora tekniska problem, När materialet blev känt fick vi direkt mer än 1000 förfrågningar från hela världen, säger Mattias Karls.

Han berättar att ett tiotal kunder nu utvärderar materialet som till exempel kan användas som fuktabsorbent eller för att göra det enklare att föra ut läkemedel i kroppen.

Under kvällen tävlade Disruptive Materials mot två andra Uppsalabolag: Oss Dsign och Ngenic.

Oss Dsign har på kort tid gått från forskning till försäljning av en ny typ av skallimplantat.

Bo Qwarnström, vd för Oss Dsign, berättar att det som gör det keramiska implantatet unikt är förmågan att växa in i patientens ben.

- Vi var nyligen i Tyskland och opererade in vårt implantat i en patient som tidigare genomgått sex misslyckade operationer. Men med vårt implantat ser allt hittills bra ut.

Behandling av svåra skallskador är första steget. På sikt är ambitionen att bli världsledande för behandling av benskador.

Det tredje bolaget som intog scenen i Uppsala var Ngenic, ett energibolag som startats av ett gäng Uppsalastudenter och som utvecklat ett smart styrsystem för att styra uppvärmningen i småhus.

Bolagets första produkt har precis kommit ut på marknaden och enligt vd Fredrik Fernlund hjälper det att minska energin som går åt till uppvärmning.

- Vi ser att våra kunder sparar ungefär tio procent av värmekostanden, säger han.

 

 

Boka din kostnadsfria plats till finalerna på 33-listan.se.

Detta är 33-listan

 • 33-listan är Ny Teknik och Affärsvärldens årliga lista över unga, lovande teknikföretag.
 • I år görs listan för sjunde gången.
 • Vem som helst kan skicka in en nominering via hemsidan: www.33-listan.se
 • När nomineringarna stängdes för årets lista den 31 februari hade närmare 200 förslag kommit in.
 • Kriterierna för att få vara med på listan är att företaget är:
 • Max sju år dvs startat senast 2007.  
 • Baserat på en innovation med potential att förändra spelreglerna i sin bransch och med stor internationell potential.
 • Sverigebaserat.
 • Ej börsnoterat.
 • Ett företag får vara med på listan max tre gånger.
 • Företagen som kommer med listan väljs ut av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärlden.
 • Detta med undantag av de företag som väljs ut vid de regionala finalerna som håller i Lund, Göteborg, Uppsala och Linköping. På varje ort tävlar tre företag om en plats på 33-listan. Vinnaren utses av en jury.
 • I Uppsala bestod juryn av: Erika Kjellberg Eriksson, partner, nxt2b, Fredrik Bruhn, Bruhnspace samt Marie Alpman, Ny Teknik.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt