Här är trenderna på årets 33-lista

2018-05-16 06:00  

33-LISTAN. Årets 33 hetaste startupföretag har utsetts av Ny Teknik och Affärsvärlden. Dataanalys och globala utmaningar präglar flera av företagen på listan.

Varje år utser Ny Teknik och Affärsvärlden Sveriges mest lovande startupföretagen genom att ta fram 33-listan. Frilansjournalisten Anders Thoresson har varit inblandad i arbetet ända sedan de första 33 företagen korades 2008.

– Jag tycker att det här är en av höjdpunkterna under arbetsåret. Under en väldigt koncentrerad period får man tillfälle att prata med väldigt många svenska teknikentreprenörer. Det är spännande för det finns väldigt många idéer om hur teknik kan användas för att göra saker smartare och bättre, eller göra helt nya saker, säger han.

Årets lista visar en stor bredd. Medicinteknik, skogsnäring och miljöteknik finns representerat. Givetvis tillhör flera av företagen it-sektorn.

Läs mer: Här är vinnarna av 33-listan 2018

En tydlig trend är att många företag ägnar sig åt dataanalys, artificiell intelligens och maskininlärning.

– Under de elva år vi har gjort listan har det aldrig varit så många företag som har pratat om en och samma grundläggande teknik som i år. Dataanalys kommer in i så otroligt många branscher och har så många olika tillämpningar, säger Anders Thoresson.

Företagen tar sig an de största globala utmaningarna

Flera av företagen på listan arbetar med teknikområden som är heta internationellt, till exempel it-säkerhet och självkörande fordon.

Ett par av företagen tacklar också några av de största globala utmaningarna, som antibiotikaresistens och klimatförändringar.

Har du själv någon favorit?

– Nej. Och vi är noga med att det inte är en vinnare på listan utan 33 vinnare. Vi gör ingen inbördes rangordning, säger Anders Thoresson.

Vad betyder det att Ny Teknik och Affärsvärlden tar fram listan?

– Jag tycker att det är kul att kunna visa upp bredden och djupet i svensk teknikutveckling, bortom de gamla etablerade teknikföretagen och bortom de senaste storbolagen som Spotify och Mojang. Och ska man höja blicken ytterligare så pratas det mycket om att vi behöver få fler personer som söker sig till tekniska utbildningar. Jag kan tänka mig att en sådan här lista kan lyfta fram bolagen och sporra fler till att söka tekniska utbildningar, säger han.

Det finns flera anledningar till att Ny Teknik satsar på att ta fram 33-listan varje år, säger Per Danielson, Ny Tekniks chefredaktör.

– Den svenska startupscenen har en stor betydelse för att skapa nya jobb, för att skapa nya tjänster som förbättrar vår vardag och inte minst för att utmana äldre företag och offentlig sektor att utvecklas åt rätt håll.

Vilka är de andra anledningarna?

– Många startups drivs av ingenjörer eller personer som har hoppat av sin ingenjörsutbildning, det vill säga människor som är mitt i Ny Tekniks huvudmålgrupp. Ett tredje skäl är att vi för elva år sedan var först ut med att skapa en startuplista och den traditionen vill vi hålla vid liv. Bolagen på listan är företag som ofta tänker det otänkbara och flera har möjligheter att växa och behöver då våra kanaler för att synas och för att hitta rätt kompetens, säger Per Danielson.

Så gjordes årets 33-lista

Den 16 maj hålls 33-listans final i Stockholm. Då presenteras de 33 företag som hade tagit sig in på listan.

Arbetet med årets lista påbörjades redan i december 2017, när nomineringen öppnade.

I mars stod det klart att drygt 200 företag hade nominerats. Då vidtog en omfattande granskning, som bland annat omfattade kontakter med kunder och forskare, som utfördes av Ny Tekniks reportergrupp.

På fem orter hölls också delfinaler där tre företag åt gången fick presentera sig för en jury, som avgjorde vilket av de tre som fick en direktplats till 33-listan.

På så sätt knep Cellevate från Lund, PU Sensor från Linköping, Velove Bikes från Göteborg, 2D Fab från Sundsvall och Quixel från Uppsala sina platser.

Kraven på 33-listebolagen:

• Företagen på 33-listan är baserade på en teknisk innovation som har internationell potential.

• Företagen är max sju år gamla.

• Företagen får inte vara noterade på någon form av handelsplats.

• Företagen kan som mest vara med på 33-listan tre gånger.

Linda Nohrstedt

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt