ANNONS FRÅN EMERSON

Zoned Safety: Öka produktiviteten med intelligent pneumatik

Konceptet Zoned Safety förenklar utformningen av en redundant pneumatisk säkerhetskrets samtidigt som den uppfyller kraven i maskindirektivet 2006/42 / EG och standarden ISO 13849-1. Den nya möjligheten att enkelt och kostnadseffektivt utforma flera oberoende säkerhetskretsar till ett enda pneumatiskt ventilsystem kan minska antalet säkerhetskomponenter med upp till 35%, optimera användningen av säkerhetsnätverk och kräver mindre rördragning.

Publicerad Uppdaterad

Tillverkare inom många olika branscher över hela världen står inför utmaningen att ständigt krympa partistorlekar. Till exempel i förpackningsvärlden stannar nu produktionslinjer ofta för manuell laddning 10-30 gånger per skift, vilket varje gång kräver någon form av interaktion som utsätter operatörer för eventuell hälsorisk och ökar risken för en säkerhetsincident. När ändringar görs för att förbättra en maskins säkerhet blir operationerna snabbt mer komplexa eller restriktiva. Detta innehåller ofta tidskrävande procedurer för att stoppa maskindrift, isolera energi, lösa problem och starta om processer. Sammanfattat: förlorad produktionstid.

Med hänsyn till att produktionstiden är en viktig KPI i många fabriker visar erfarenheterna från verkliga livet att operatörer kan se till att kringgå säkerhetsåtgärder för att hålla linjen i rörelse och möta förväntningarna på produktionstakten. Om så är fallet kan en manuell manövrering orsaka skada på utrustningen, öka oförutsedda kostnader och orsaka produktivitetsförlust vid avstängningar - och allvarligast, personskador och till och med dödsfall.

Ny strategi jämfört med traditionell strategi
För närvarande använder den traditionella metoden redundanta säkerhetsventiler. När en operatör går in i eller närmar sig en maskinmiljö, stannar all utrustningens rörelse för att garantera säkerheten. Maskiner som använder pneumatiska komponenter har traditionellt använt separata säkerhetskretsar - med redundanta avluftningsventiler - för att stänga av lufttillförsel, avlufta och inaktivera drift av hela maskinen. Detta tillvägagångssätt slösar bort energi genom att tappa all tryckluft upprepade gånger i hela maskinen, som sedan måste laddas vid start. Värdefull tid tas upp när operatörer väntar på att systemen startar om. Dessutom tillför denna metod betydande komplexitet och kostnader för maskinkonstruktion, tillverkning och installation eftersom den kräver fler komponenter och mer komplicerade styrningar.

Även om den traditionella avluftningslösningen är tillräcklig för vissa applikationer, i många fall med upprepad manuell belastning, är det i många fall mer effektivt att förhindra specifika delar av en maskin medan resten av ledningarna arbetar. Detta alternativ har lett till utveckling av ett koncept som heter Zoned Safety, introducerat av Emerson med AVENTICS (TM) -serien med pneumatiska ventilsystem.

Upp till tre oberoende elektropneumatiska säkerhetszoner
Konceptet med Zoned Safety-teknik förenklar utformningen av en redundant pneumatisk säkerhetskrets och ger en ingenjör möjlighet att definiera och ställa in så många som tre oberoende elektropneumatiska säkerhetszoner. Oberoende, osäkra sektioner kan förekomma i ett enda ventilsystem. Så ingenjörer kan anpassa en lösning som är både säker och effektiv. Eftersom säkerhetszonerna kan konfigureras för att stänga av luft och ström endast till den grupp av ventiler som styr maskinens specifika rörelse i operatörens närhet, finns det inget behov av att stänga av hela maskinen. Detta säkerställer operatörens säkerhet samtidigt som resten av maskinen fortsätter att producera, även om dessa säkerhetskretsar är aktiverade.

En tredje mindre komponent
En stor fördel med att använda ett Zoned Safety-systemet som OEM-tillverkare är förmågan att förenkla utformningen av en redundant pneumatisk säkerhetskrets med ett ventilsystem. Den ersätter flera redundanta avluftningsventiler och andra komponenter som ger maskinen komplexitet och högre kostnad. Utformningen av flera oberoende säkerhetskretsar i ett enda pneumatiskt ventilsystem kan minska antalet säkerhetskomponenter med upp till 35%. Dessutom optimerar det användningen av säkerhetsnätverk och kräver mindre rördragning. Tillvägagångssättet minskar också säkerhetssystemets storlek och möjliggör värdefullt utrymme i maskinen och ventilsystemet för andra ändamål. Ett zon-indelat säkerhetsventilsystem ger säkerhet i enlighet med maskindirektivet 2006/42 / CE och ISO 13849. Dessutom är det en integrerad enhet som innehåller de nödvändiga utdataenheterna (SRP / CS) som krävs för att uppfylla kategori 3 i ISO 13849-1.

Att designa flerzons säkerhetskretsar med ett Zoned Safety-system visar sig ofta vara en enkel och användarvänlig lösning eftersom endast förmågan att redundant avlägsna kraft och pilotluft till säkerhetssystemets ventiler har lagts till. För tillverkningsutrustningens ägare och operatörer kan Zoned Safety förenkla och sänka kostnaderna samtidigt som säkerheten för deras maskiner optimeras. Slutsats: Med fullständig säkerhet kan produktivitet och tillgängligheten förbättras eftersom användaren inte behöver stänga av hela maskinen när säkerhetskretsar är aktiverade.

Mer information här.

Annonsinformation:

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@nyteknikgroup.se.