ANNONS FRÅN UPPSALA UNIVERSITET
Uppsala universitet möter skriande behov av el-kunskap
Elektrifiering och digitalisering av samhället medför både möjligheter och utmaningar. På Institutionen för elektroteknik på Uppsala universitet möts forskare, studenter och industri för att tillsammans tackla nya utmaningar och utveckla nya innovationer.
I januari 2020 delades Institutionen för teknikvetenskaper upp i tre institutioner, varav Elektroteknik är en. Inom elektroteknik har man sedan ytterligare tre avdelningar: Elektricitetslära, Fasta tillståndets elektronik och Signaler och system.
– Uppdelningen har gjort att Institutionens arbete har blivit mer fokuserat. Även när den nya institutionen växer kan vi vara mer flexibla och vi samarbetar mer och bättre nu än tidigare. Vare sig det gäller industriteknik, digitalisering, fordon, samhällsbyggnad eller hälsa har vi hela tiden ett utbyte av idéer och kunskap, säger Cecilia Boström, docent och universitetslektor vid Elektricitetslära.
Lär dig mer om Institutionen för elektroteknik här.
”Vi behöver förstå alla aspekter”
Arbetet på institutionen kopplar an till satsningar som Sveriges regering vill prioritera inom hälsa, klimatförändringar och digitaliseringen av samhället.
– Om vi ser till hur vi lever i dag är det otroligt mycket som är beroende av elektricitet. Vill vi att fler ska kunna leva bättre och mer hållbart med hjälp av elektricitet och digitalisering behöver vi förstå alla aspekter av hur den dessa fenomen fungerar, säger Cecilia Boström.
Läs mer om Elektricitetslära på avdelningens hemsida.
I takt med att elektrifieringen och digitaliseringen tar mer plats i samhället ökar kraven på säkerhet och integritet för alla typer av elektrotekniska och medicinska system. Det är något som André Teixeira, biträdande universitetslektor vid Signaler och system, arbetar med.
– Vi undersöker hur man kan behandla data från de smarta systemen och därigenom optimera styrningen av system. Bland annat utvecklar vi algoritmer för de här processerna och vi rör oss till viss del mot AI och maskininlärning. Därtill utvecklar vi algoritmer för 5G, trådlösa sensornätverk, trådlös reglering och elektroniska komponenter, säger han.
Se mer om forskningen på Signaler och system på deras hemsida.
Samarbetar med industri och näringsliv
En stor del av forskningen bedrivs i nära samarbete med industri och näringsliv. Robin Augustine, docent och universitetslektor vid Fasta tillståndets elektronik, forskar bland annat på att man med elektriska impulser kan diagnostisera akut lungsjukdom och arbetar i det, och flera andra projekt, nära Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Läs mer om Fasta tillståndets elektronik här.
– Det här är svåra diagnoser som många gånger ställs sent, vilket gör det svårt att rädda patienten. Vi undersöker hur elektroniska sensorer kan integreras med kroppen och huden för att kunna utveckla ny medicinteknik, säger han.
– Under projektet är vi mycket på universitetssjukhuset och arbetar nära yrkesverksamma läkare och deras patienter – på så sätt blir forskare, studenter, branschen och allmänheten sammankopplade i forskningen.
Viktigt för samhället att få studenternas intresse
Att säkerställa kunskapstillväxt inom elektroteknik är en viktig samhällsfråga och Uppsala universitet vill väcka studenternas intresse för området. Institutionen har ingenjörsutbildningar i elektroteknik och masterprogram i förnybar elgenerering. Ett nytt masterprogram inom elektriska framdrivningssystem samt ett nytt kurspaket inom elektromobilitet är dessutom under utveckling.
– Under våren erbjuder vi kurser för yrkesverksamma inom fordonsbranschen som vill vidareutbilda sig inom elektrifieringen av fordon, säger Cecilia Boström, som även är temaledare inom Swedish Electromobility Center.