ANNONS FRÅN SEK SVENSK ELSTANDARD

Standarder viktiga vid energiomställning

Thomas Korssell, vd SEK Svensk Elstandard. Foto: Adrian Beck

I omställningen från användning av fossila bränslen till förnybara energikällor kommer elektricitet att få en allt större roll. Då krävs det att standarderna följs för att alla delar i elsystemet ska kunna samverka.

Publicerad Uppdaterad

I övergången från användning av fossila bränslen till förnybara energikällor spelar elektricitet en viktig roll – en roll som kommer att växa. Bland annat för att elektricitet är ett distributionsmedel vid produktion av förnybar energi, till exempel i vindkraft, vattenkraft och solcellsanläggningar. Omställningen ställer höga krav på̊ Sveriges elsystem.

– Vi förbereder energiomställningen genom att titta på̊ hela systemet, som funktionalitet och att tillverkare ska ha samma förutsättningar. Vi pratar mycket om systemkompabilitet – att allt ska fungera, samverka och vara funktionssäkert ur alla aspekter. Standarder är ett fundament för att framtidens elsystem ska kunna kommunicera i alla led, säger Thomas Korssell, vd på̊ SEK Svensk Elstandard.

Då Sveriges elsystem kommer att utvidgas ytterligare är det inte bara viktigt att produkter som kablar och transformatorer följer standarder.

– Cyber security måste också̊ fungera i systemet och vi kommer att behöva skydda oss mot nätattacker i större utsträckning. Då måste vi ha standarderna på̊ plats för att skapa de rätta förutsättningarna för ett livskraftigt och hållbart Sverige, såväl nu som i framtiden, säger Thomas Korssell.

SEK Svensk Elstandard är en branschintresseorganisation som verkar för industrin och samhället och är med och påverkar de tekniska reglerna – standarderna – med ett svenskt perspektiv genom sitt medlemskap i den internationella elektrotekniska standardiseringsorganisationen IEC, där Sverige har cirka 800 aktivt deltagande personer som är med och utvecklar standarder.

Företag får ökad affärsnytta av att delta i standardiseringsarbetet, eftersom det är kostnadseffektivt och öppnar upp nya marknadsmöjligheter. Standarder underlättar också̊ planering och projektering.

– Standarder är ett grunddokument med riktlinjer som hela företaget bör förhålla sig till. Men standarder är också̊ ett strategidokument med möjligheter till långsiktig teknisk planering och affärsplanering. Tyvärr är det många företag som inte sett styrkan i att ha en standardiseringsexpert i sin verksamhet, säger Thomas Korssell.

Med en standardiseringsexpert har ett företag möjlighet att forma strategier, budget och arbetssätt.

– När vi går mot ett fossilfritt samhälle är det värdefullt med en företagsledning som vet om vad man behöver uppfylla framöver ur en hållbarhetssynpunkt, då standarder följer den tekniska utvecklingen och att produkter bör vara framtagna på̊ ett sätt som också̊ respekterar miljö och material, avslutar Thomas Korssell.

Om SEK Svensk Elstandard:

Alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet i SEK Svensk Elstandards tekniska kommittéer. SEK är en ideell organisation som drivs utan vinstintresse och är utsedd av regeringen att ansvara för all standardisering i Sverige inom det elektrotekniska området. Genom att aktivt delta i standardiseringsarbetet får man tillgång till all information och dokumentation inom sina teknikområden och kan påverka internationell standard.

Läs mer på̊ www.elstandard.se