ANNONS FRÅN LINNÉUNIVERSITETET

Smart specialisering på väg mot framtidens industri

Framtidens industri stavas snabb förändring i omvärlden, konkurrenskraft och anpassningsförmåga. Teknisk kompetens inom sitt område är viktigt, men räcker inte när förändringar blir det nya normala.

Publicerad Senast uppdaterad

Den allt snabbare teknikutvecklingen skapar konkurrenssituationer som ställer krav på hög kompetens och förändringsförmåga. Globala omvärldsfaktorer som klimatfrågan, covid-19 och förändrade handelsavtal påverkar förutsättningarna även regionalt. Tillverkande företag är ofta specialister inom sitt område, och ju smalare man är desto större risk tar man om den specialiseringen inte längre efterfrågas.

– Som specialist behöver man ta till sig ett bredare perspektiv – smart specialisering. Det handlar om att som tillverkande företag vara medveten om att förutsättningarna för det segment man verkar inom på kort tid kan förändras. Många små och medelstora företag är en del av en större värdekedja, och här kan hela grunden för det man tillverkar försvinna, säger Gunnar Bolmsjö, professor på Linnéuniversitetet.

Kompetenshöjande projekt ska möta företagens behov
Vid Linnéuniversitetet bedriver maskinteknik flera projekt som arbetar med att möta behov av kompetens och kunskap hos tillverkande företag. Detta möts på flera plan – i workshopmiljö med laborationer som ger praktisk erfarenhet, erfarenhetsutbyte, samt teori och teknikutveckling som påverkar i närtid och framtid. En viktig del i detta är att ge möjlighet till en bredare bild samt stöd för utveckling av specialisering och expertkompetens.

I projekten Smart-IAT och Smart Industri vill Linnéuniversitet stärka de tillverkande företagens kompetens och globala konkurrenskraft. I EPIC-laboratoriet bygger universitetet upp demonstrationsmiljöer där avancerad teknologi används i workshops inom områden som kvalitetsteknik, robotteknik och automation samt simuleringsbaserad produktutveckling.

– Utbildningarna anpassas efter rådande omständigheter och vad dessa syftar till. En allt högre grad av digitalisering av kurser pågår samtidigt som vi kommer kunna erbjuda specialiserade och hands-on-anpassade workshops för olika behov hos företag. På detta sätt kommer även vi själva att arbeta efter devisen ”smart specialisering”, säger Gunnar Bolmsjö.

”Vi är redo att förbereda företagen för den här resan”
I projektet Smart-IAT etableras en demonstrationsmiljö som kommer verka som mötesplats för kunskapsöverföring och experiment. Det kommer också att vara möjligt inom Smart-IAT att samverka med andra initiativ såsom Robotlyftet, regionala eller nationella företagskluster, andra universitet och högskolor.

Det andra projektet, Smart Industri, ligger inom samma område men fokuserar främst på utveckling av metoder.

  – Kursernas innehåll ska anpassas efter industrins behov och vi kommer samarbeta med företagen kring kursuppläggen. Samtidigt har vi ett ansvar och en roll här att utveckla spetskunskap men också metoder för hur yrkesverksamma i företag kan ta del av rätt kunskap som matchar företagens behov i olika situationer, säger Gunnar Bolmsjö och fortsätter:

  – Det finns ingen ”quick fix”, utan det är ett ständigt pågående arbete att bli bäst på det man håller på med. Omvärlden förändras liksom teknologi och marknad, och därmed förutsättningarna. På samma sätt uppdaterar vi våra metoder och kompetens att både ge kurser och information som möter företagen på vägen mot smart specialisering. Vi är redo att förbereda företagen för den här resan.

Annonsinformation:

Projektet Smart-IAT

Projektledare: Gunnar Bolmsjö, gunnar.bolmsjo@lnu.se
Finansiär: Tillväxtverket, Region Kronoberg, Linnéuniversitetet
Projektet Smart Industri
Projektledare: Lars Håkansson, lars.hakansson@lnu.se
Finansiär: KK-stiftelsen

Läs mer här.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@nyteknikgroup.se.