ANNONS FRÅN SKELLEFTEÅ KRAFT AB

Skellefteå Kraft driver elektrifieringen framåt - genom supersnabbladdning med förnybar el

Skellefteå Kraft har tillsammans med OKQ8 inlett en storsatsning på att installera 1100 laddplatser för elbilar.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Den pågående utbyggnaden av supersnabbladdare ska vara färdig till år 2026. Då ska 800 av laddplatserna vara installerade på cirka 300 stationer i Sverige, och övriga 300 laddplatser på cirka 100 stationer i Danmark. De kommer att drivas med förnybar el.

I Sverige byggs supersnabbladdarna i hela landet, från norr till söder och inte minst från öst till väst där laddmöjligheterna tidigare varit sämre.

Fredrik Jonsson, affärsenhetschef e-mobilitet på Skellefteå Kraft.
Fredrik Jonsson, affärsenhetschef e-mobilitet på Skellefteå Kraft.

– Vi vill göra elbilsladdning tillgängligt för alla, i hela landet. Möjligheten att köra eldrivet ska inte påverkas av var man väljer att bo. Det är därför som Skellefteå Kraft och OKQ8 ökat takten i utbyggnaden av snabbladdare i hela landet, säger Fredrik Jonsson, affärsenhetschef e-mobilitet på Skellefteå Kraft.

Effekt utifrån behov

Supersnabbladdarna har i dag en effekt på 150 kW. Det är vad flest elbilar har mest nytta av. Att erbjuda en effekt som är anpassad efter behov innebär också möjlighet till snabbare nätanslutning. I takt med att behovet av högre effekt uppstår kan effekten utökas på befintliga laddare.

– Varje ny supersnabbladdare som installeras kommer att göra det enklare att ta beslutet att skaffa en elbil. Det här är ett stort och viktigt steg i arbetet med att få alla i vårt samhälle att ställa om till ett mer hållbart resande, säger Fredrik.

Skälet till samarbetet mellan Skellefteå Kraft och OKQ8 är både strategiskt och praktiskt.

– Få, om någon alls, klarar av att göra den här typen av omfattande satsningar på egen hand. Därför samarbetar Skellefteå Kraft med andra aktörer, förklarar Fredrik.

OKQ8 har redan sitt nätverk av kunder och stationer där supersnabbladdarna placeras, medan Skellefteå Kraft investerar, bygger, driftar och levererar den förnybara elen. Företaget är en av landets största producenter av förnybar energi, och att elen är förnybar säkerställs med ursprungsgarantier.

Skellefteå Kraft erbjuder batterilösningar

Utöver de 1100 laddplatserna för elbilar byggs också ett 50-tal 350 kW-laddare anpassade för tunga fordon, på 29 platser i Sverige. Här är även Volvo Lastvagnar med i samarbetet.

– Yrkestrafiken har också börjat ställa om till el. Förutom de rent klimatmässiga fördelarna upplevs elfordon som tystare och med mindre vibrationer. Därmed får förarna en betydligt bättre arbetsmiljö, säger Fredrik.

En stor utmaning för elektrifieringen är tillgången till elnätskapacitet. Det innebär att batterilösningar kommer att spela en allt viktigare roll i det svenska energisystemet. Batterier kan användas för elbilsladdning där nät saknas, vilket är fallet vid OKQ8-stationen vid Sillekrog, men också i andra sammanhang.

– Vårt koncept ”Power as a Service” är ett viktigt komplement när effekten i elnätet inte räcker till eller på otillgängliga platser där el saknas. Konceptet har redan testats under sommaren, både tillsammans med turnéproduktionen för Laleh’s sommarturné och vid festivalen Woodland i Järvsö, och det fungerade utmärkt, avslutar Fredrik Jonsson.

Om Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft möjliggör samhällets elektrifiering och framtida infrastrukturlösningar genom innovation, forskning och investeringar i förnybar energi. Vi är en av Sveriges största kraftproducenter med produktion av vind- och vattenkraft, värme och bioenergi.

Läs mer på: www.skekraft.se/