ANNONS FRÅN SCHURTER

Schurter har lösningen mot övertemperaturer

RTS - Reflowable Thermal Switch. RTS är ett mycket kompakt skydd mot övertemperaturer, framtagen för ytmontering och reflow. Den passar där det finns höga krav på skydd av krafthalvledare.

RTS - Reflowable Thermal Switch - är ett mycket kompakt skydd mot övertemperaturer, framtagen för ytmontering och reflow. Den passar där det finns höga krav på skydd av krafthalvledare.

Publicerad Uppdaterad

RTS är en förkortning av “Reflowable Thermal Switch”. Den är framtagen specifikt för att skydda halvledare så som MOSFETs, Ics, IGBTs, Triacs, SCRs etcetera från överhettning. Innan RTS är aktiverad är det möjligt att reflowa den i processer upp till 260 °C.

Mekanisk aktivering
Efter att RTS är monterad på mönsterkortet aktiverar man den genom att mekaniskt trycka ner ovansidan. RTS kommer då att lösa ut vid en temperatur på 210 °C. Aktiveringen kan utföras manuellt eller helt automatiserat - till skillnad från elektrisk aktivering - aktiveringsstatusen är dessutom klart synbar och lätt att identifiera. I och med att aktiveringen sker mekaniskt behövs inga fler kontaktpunkter.  

Kompakta dimensioner, hög last
RTS är endast 6,6x8,8mm men hanterar strömmar upp till 100A och spänning upp till 60VDC. Kundanpassade varianter kan även innehålla en shunt eller säkring. Fler integrerade funktioner betyder mer sparad plats på mönsterkortet. RTS möter de höga krav som AEC-Q200 och MIL-STD ställer.

Skenande överhettning
Här menas en överhettning av teknisk apparatur genom en självförstärkande värmealstrande process. Denna kan leda till skador på apparaturen och i förlängningen till brand, och i extrema fall explosion.

Orsaker
Orsakerna till skenande överhettning kan vara många varierade och slumpartade till sin natur, men trenden med högre effekter i ledare, samt att kretsar och kortlösningar minatyriseras, har definitivt betydelse. Fler och fler funktioner packas in i kompaktare moduler vilka i sin tur får en högre strömförbrukning. Även en liten överström genom en krets med låg strömförlust kan leda till förhöjda temperaturer på ca 200°C. Möjliga konsekvenser av detta kan vara skador eller frånkoppling av omgivande komponenter, skador på mönsterkortet eller i värsta fall utlösa en brand.

Uppkomst
I en krafthalvledare (ex. MOSFET) ökar resistansen i drain när temperaturen ökar, vilket innebär att när den är i drift uppstår det en förlust i barriärlagret i kretsen vilket skapar värme. Om kretsen inte har tillräcklig kylning pga att mönsterkortet är litet och fyllt av komponenter och värmen inte kan avledas från kretsen vilket leder till högre temperatur -> högre resistans -> högre förlust -> högre värme -> barriärlagret perforeras -> kortslutning. Detta leder till att komponenten förstörs.

Cause diagram for thermal runaway at an n-channel MOSFET.

Kan man förhindra en kortslutning?
Överströmmarna som uppstår när barriärlagret perforeras är inte tillräckligt för att lösa ut en vanlig säkring. Termosäkringar eller PTCer skulle kunna vara ett alternativ men dessa är antingen för komplexa, för stora eller omöjliga att ytmontera på mönsterkortet.

Lösning
SCHURTER har utvecklat och tillverkar våglödningsbara termiska switchar med så låg inre resistans som möjligt för användningsområden inom kraftelektronik med högst möjliga komponentdensitet. De kan reflowas med temperaturer upp till 260°C utan att lösa ut. Efter aktivering löser de ut vid 210°C. Detta är över den normala drifttemperaturen hos de flesta applikationer, men begränsar risken för större skador, brand eller explosioner. Switchen triggar även utan att ström passerar genom den, switchen triggar på temperatur. Den tål mekanisk chock, vibrationer, termisk chock, temperaturcykler och fukt.

Läs mer om Thermal Protection och RTS

OM SCHURTER

SCHURTER är ett ledande innovativt och tillverkande företag inom elektroniska komponenter. Vi fokuserar på säker strömförsörjning och lätt-att-använda utrustning. Vårt breda sortiment sträcker sig från standardlösningar inom kretsskydd, kontakter, EMC produkter, switchar, inputsystem och tillverkningstjänster. Vårt globala nätverk ger pålitliga leveranser och högklassig service. När vi inte har en standardprodukt som passar ert behov, så  tar vi fram dessa produkter åt er.

Kontakt

Om du behöver mer information:

SCHURTER Nordic AB
Sandsborgsvägen 50
122 33 Enskede

+46 (0)8 447 35 60

info@schurter.se

schurter.com