ANNONS FRÅN CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA
Så ska Chalmers minska industrins geometriska variation
På Wingquistlaboratoriet vid Chalmers tekniska högskola bedrivs forskning för att stärka svenska företags konkurrenskraft. I deras senaste projekt DigiQ är syftet är att minimera den geometriska variationen genom en digital kvalitetssäkring för en effektivare industri – ett projekt finansierat av VINNOVA inom ramen för “Uppskalning för en hållbar industri”.
– All typ av tillverkning är förknippad med variation. Det påverkar den sammansatta produktens funktion, säkerhet och estetik och kan innebära massvis med problem, berättar Rikard Söderberg, professor inom geometrisäkring vid Chalmers tekniska högskola och föreståndare för forskningscentrumet inom digital produktframtagning Wingquistlaboratoriet.
Sedan 90-talet har Rikard Söderberg arbetet för att på olika sätt effektivisera industritillverkningen och minimera effekten av geometrisk variation. I sitt senaste forskningsprojekt DigiQ arbetar han via Wingquistlaboratoriet för att realisera en digital kvalitetsäkringsprocess och möjliggöra en effektiv, hållbar och konkurrenskraftig produktion.
Läs mer om Wingquist Laboratory här.
– Specificering och kommunikation av geometrikrav är en komplex process eftersom det involverar ett stort antal aktiviteter mellan många olika aktörer i flera led. Geometrisäkring präglas fortfarande av manuellt arbete i pappersform – utan varken standardiserade och digitala verktyg, säger Rikard Söderberg.
Minskar konstaderna
I dag kan upp till 40 procent av produktioners kostnader kopplas till effekter av geometrivariationer som har berott på exempelvis kassationer, ombearbetningar, förseningar och missnöjda kunder. Men, genom att använda sig av ett digitalt arbetssätt för att kvalitetssäkra produkterna kan industrin spara både tid, pengar och resurser.
– Ett digitalt arbetssätt gör det möjligt för stora företag som har fabriker runt om i världen att tillverka med lokala leverantörer och samtidigt säkerställa att kvaliteteten på slutprodukten är densamma oavsett var i världen den produceras. Ju mer man testar digitalt – innan man går i full produktion – och ju mer man kan säkerställa att allt fungerar via datorn, desto färre tester och således kasserade produktioner innebär processen, förklarar han.
Besök Wingquist Laboratorys LinkedIn.
Samarbete med industrin
Kärnan i forskningen som bedrivs på Wingquistladoratoriets är det nära samarbetet med industrin. Rikard Söderberg berättar att cirka 200 företag världen över använder deras forskningsresultat i deras dagliga verksamheter.
– I just det här forskningsprojektet är det Volvo Cars och Saab som är de stora beställarföretagen och vi på Chalmers tekniska högskola som är forskningsutförarna. Sen har vi även mjukvaru- och hårdvarubolag som hjälper till att industrialisera resultatet som vi forskare kommer fram till, säger Rikard Söderberg och berättar om ambitionen att ha en färdig prototyp som kan presenterar resultaten vid projektets slut:
– Målet med forskningen är att framställa digitala värdekedjor för att få geometrikrav att sömlöst flyta mellan alla aktiviteter och aktörer för att öka de svenska industriernas effektivitet och globala konkurrenskraft. Sverige sitter redan i framsätet på geometrisäkringens globala resa, men för att bevara den här positionen måste svenska företag kunna skicka offerter och leverera specifikationer digitalt samt kunna bevisa att de uppfyller de geometriska kraven.