ANNONS FRÅN BLEKINGE TEKNISKA HÖGSKOLA
Mjukvaruintensiv produkt- och tjänsteutveckling
På Blekinge Tekniska Högskola pågår ledande forskning med företag som vill driva vägen framåt. Med högskolans konkurrenskraftiga forskning skapas mjukvaruintensiva produkter och tjänster för ett hållbart samhälle.
Ända sedan Blekinge Tekniska Högskola grundades har de arbetat i tät samverkan med näringslivet. Genom deras fokus på tillämpad forskning har de möjlighet att möta upp samhällets utmaningar och samtidigt hjälpa svenska företag säkra sin konkurrenskraft.
– Ofta handlar det om att företagen behöver hjälp med att hitta lösningar på frågor som industrin ännu inte har svar på. Utifrån vår forskning tar vi fram nya kunskaper och tillsammans skapar vi nya metoder som passar den moderna industrin, berättar Tobias Larsson, professor i maskinteknik på BTH.
Efter många års arbete har högskolan hunnit bygga upp ett stort nätverk av tunga samarbetspartners. Tillsammans tar de fram forskningsbaserade koncept och prototyper som senare utvecklas vidare av företagen och slutligen kommer ut på marknaden.
BTH’s forskning som stöttar Mjukvaruintensiv produkt- och tjänsteutveckling
Forskning som möter samhällets utmaningar
För att möta samhällets utmaningar koncentreras forskningen till tre områden – modelldriven produktutveckling, nästa generations programvaruteknik och storskalig dataanalys, samtliga finansierade av KKstiftelsen. I dessa forskningsmiljöer är kopplingen till företagen väsentlig.
Den modelldrivna produktutvecklingen är ett forskningsområde som går ut på att skapa digitala modeller för att användas i produktutvecklingsmiljöer för analys och planering. Samarbetet med Volvo Construction Equipment är ett exempel i området och bidrar till utvecklingen av en fossilfri anläggningsindustri via elektriska och autonoma koncept.
Profilen inom nästa generations programvaruteknik, spänner från artificiell intelligens och maskininlärning till mänskliga faktorer i produktutveckling. Ett exempel på arbete som är relevant för alla företag oavsett tillämpning är värdebaserad produktutveckling, och ett annat exempel är automatiseringen av lagar och regleringskrav för att avlasta den mänskliga arbetsbördan.
Inom storskaliga dataanalyser banar deras forskning väg genom tillgången till stora datamängder och kraftfulla datorer. Det möjliggör nya innovativa tillämpningar baserade på maskininlärning och artificiell intelligens.
Smarta samarbeten förbättrar nyttjandet av resurser
Tillsammans med Ericsson AB har BTH jobbat med virtualisering och molnsystem som förbättrar skalbarheten och resursnyttjandet.
– Med Telenor Sverige har vi utvecklat ett AI-system för att analysera och klassificera inkommande kundmejl så att de kan slussas direkt till personerna som bäst kan besvara frågorna, vilket sparar både tid och pengar, säger Håkan Grahn, professor i datorteknik.
Veronica Sundstedt, docent i datavetenskap, menar att med stora datamängder är det viktigt att kunna extrahera relevant information och visualisera denna för användare av digitala system, och att bidra till att produkter och tjänster blir smartare för att hjälpa användare exempelvis ta bättre beslut.
Tony Gorschek, professor i programvaruteknik, beskriver hur företag måste kunna balansera kvalité med hastighet, och med mindre resurser prestera bättre mjukvaruintensiva produkter och tjänster, allt snabbare för att stå sig i en global konkurrens. Detta rör alla företag – då alla företag idag är mjukvaruföretag.
– Att arbeta med just tillämpad forskning är extra spännande eftersom resultaten skapar en direkt förändring i samhället. Våra hållbara, energieffektiva, konkurrenskraftiga och mjukvaruintensiva produkter och tjänster spelar roll och gör en omedelbar skillnad, säger Tony Gorschek.
Så lyckas BTH bedriva forskning som leder till en hållbar samhällsutveckling