ANNONS FRÅN BECKHOFF

Magnetteknik revolutionerande industriella transportsystem

En effektiv produkthantering är viktigt för tillverkningsindustrin. Med transportsystemet XPlanar, där plattor flyter fram på ett magnetfält och kan röra sig i sex led, revolutionerar Beckhoff produkthantering.

Publicerad Uppdaterad

XPlanar är ett tekniskt mästerverk signerat den tyska automationsgiganten Beckhoff. Plattorna flyter fram på 1–5 millimeters höjd på ett magnetfält som kontrolleras av magneter i golvplattorna.

På Beckhoffs egna videomaterial från mässor kan man se hur de små plattorna svischar fram på ett stort bord lastade med matvaror, mobiltelefoner och provrör. Plattorna, som är i aluminium, finns i fyra olika storlekar och kan förutom att röra sig i fritt åt alla håll även höjas och sänkas samt tippa från sida till sida. Den största flytplattan har kapacitet för upp till sex kilo.

– De aktiva golvplattorna placeras i ett valfritt mönster som går att bygga ut och anpassas efterhand som behoven förändras. Det kan vara en bana eller ett stort bord. Flytplattorna är passiva och styrningen sköts av en algoritm som kontrollerar flytplattans rörelse i de sex möjliga riktningarna. Programmeraren behöver bara ställa in var plattan ska åka, säger Marcus Aldrin, produktspecialist på Beckhoff Sverige.

Video: Se XPlanar-plattorna i rörelse.

Inget mekaniskt slitage
Tack vare sin struktur passar XPlanar bra inom exempelvis läkemedelsindustrin eller matproduktion.

– Eftersom det inte är några mekaniska delar som stöter emot varandra och nöts slipper man de partiklar som annars bildas och flyger runt i luften. XPlanar är därför användbar inom områden där man har höga krav på renlighet. Avsaknaden av mekaniskt slitage förlänger också livslängden och systemet behöver inte servas, säger Marcus Aldrin och fortsätter:

– Tack vare att systemet är så flexibelt finns det även användningsområden inom andra industrier. Dessutom kan man använda mekaniken i processtegen. Om man till exempel ska applicera en limsträng kan man istället för att flytta limpistolen, flytta på flytplattan.

Läs mer: Här är XPlanars specifikationer.

Kan köra om varandra
En stor fördel med systemet är att varje platta rör sig individuellt. Därmed kan de olika plattorna röra sig i olika hastigheter och passera varandra.

– Många känner sig mekaniskt begränsade av dagens fasta apparaturer och blir därför imponerade av XPlanars flexibilitet. Det är bara att bygga en bana och placera ut så många plattor som behövs. När behoven förändras skalar man enkelt upp genom att addera fler flytplattor och bygga ut banan, säger Marcus Aldrin.

Annonsinformation:

Beckhoff levererar öppna automationsprodukter baserade på redan beprövad teknik som kunderna kan implementera i avancerade system både snabbare och till en lägre kostnad än vad konkurrenterna erbjuder. Företaget grundades 1980 i Tyskland, det svenska dotterbolaget startades 2002. Globalt sett har Beckhoff 38 dotterbolag, över 75 distributörer och 4300 anställda. Omsättningen 2018 var 916 miljoner.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@almatalent.se.