ANNONS FRÅN INTEL PARALLEL STUDIO

Intel Parallel Studio ger högre prestanda i krävande utvecklingsprojekt

Dagens utvecklingsprojekt blir mer och mer komplexa och i många fall krävs det parallell kod för att optimera prestandan.

Publicerad Uppdaterad

Intel Parallel Studio är en utvecklingssvit som hjälper C, C++, Fortran och Python-utvecklare att bygga, analysera och skala parallell kod för att effektivisera bearbetningen av stora mängder data som ofta krävs i moderna projekt där exempelvis Big Data, Machine Learning och Artifical Intelligence är inblandat.

- Historiskt har utvecklare skrivit seriell kod, men med multipla kärnor i dagens processorer har behovet av att skriva parallell kod ökat dramatiskt. Kortfattat kan parallell kod utnyttja fördelarna med multipla kärnprocessorer, något som traditionell kod har svårt att hantera. I många fall kan parallell kod köras upp till 100 gånger snabbare än seriell kod, förklarar David Farnebo, Product Manager på Alfasoft, Intels auktoriserade partner i Norden.

- Det går att jämföra multipla kärnor i en processor med att sätta in en extra motor i en bil, menar David Farnebo. Bara för att bilen får en motor till blir den inte automatiskt snabbare. För att kunna dra nytta av den ökade motoreffekten måste man få motorerna att samköra. På samma sätt fungerar det med multipla kärnor i processorer. Det är först när man skriver parallell kod som är vektoriserad och trådad, som man maximerar effekten av de multipla kärnorna, förklarar han.

Intel Parallel Studio riktar sig mot C, C++, Fortran och Python-utvecklare som bygger HPC, Enterprise- och Molnetlösningar där prestanda är en avgörande faktor. Med verktyget får utvecklaren marknadens snabbaste kompilator. Dessutom får man hjälp med att skapa, optimera och analysera kod samt förbättra redan befintlig kod ytterligare. Verktygssviten erbjuds för plattformarna Windows, Linux och Mac OS X.

Idag används Intel Parallel Studio inom en rad olika industrier och sektorer. Några exempel är försvar-, energi- och finansiell- sektor, fordonsindustrin, telekommunikation, akademisk forskning, medicin, metrologi samt verksamheter där AI och Big Data har stor betydelse.

- Alla organisationer där stora mängder högkvalitativa data kan dra stora fördelar av att använda verktygssviten. Det räcker med en prestandaökning med 10 % för att uppnå stora besparingar vid bearbetning av större mängder data. Intels kompilatorer är marknadsledande och det naturliga valet för organisationer som har stora krav på att bearbeta data med hög prestanda, menar David Farnebo.

Någon som utnyttjar den nya tekningen är Massachusetts General Hospitals. På avdelning för forskning i 3D-visualisering har man med hjälp av Intel Parallel Studio kunnat optimera bildbehandlingen av hela sitt programbibliotek. Att genomföra en virtuell koloskopi (tarmundersökning) var innan en tids- och datakrävande process på ca 60 minuter. Idag har processtiden sjunkit till 3 minuter.

- Genom att använda teknik som utvecklats i nära samarbete med Intel, Microsoft och Vectorform har vi lyckats minska bearbetningstiden betydligt. Virtuell koloskopi är nu en praktisk och effektiv screening-teknik som hjälper oss att upptäcka koloncancer och rädda liv, säger Hiro Yoshida, Director, 3D Imaging Research på Massachusetts General Hospital.

Intel Parallel Studio används även av Altair Engineering för att effektivisera virtuell kraschtestning, något som är ett av de mest tidskrävande momenten inom fordonsutvecklingsprocessen. Tidigare tog det timmar att göra en simulering av en frontalkrock men idag går det på minuter. Effektiviseringen betyder att utvärderingen av olika designvariatoner går snabbare och nya fordonsmodeller kan lanseras i tid.

Intel Parallel Studio verktygssvit finns i tre editioner baserade på användarens behov. Composer Edition har kompilatorer, prestandabibliotek och parallella modeller för att skapa och kompilera snabb parallell kod. Professional Edition inkluderar även analysverktyg för att diagnostisera och ge rekommendationer på prestandaproblem samt en minnes- och tråd debugger. Med Cluster Edition ingår även ett MPI-kluster-kommunikationsbibliotek, tillsammans med MPI-felsök och justering för att designa, bygga, debugga och optimera HPC centers.

- Bolag som jobbar med mycket data har stora fördelar av denna verktygssvit, inte bara genom att uppnå en prestandaförbättring men även för att bygga bättre kod. Intel erbjuder redan multi-kärnade processorer, men för att utnyttja dem behöver man ställa om till parallell kod. Det är först då man får kärnorna att samarbeta och kan utnyttja dyra hårdvaruinvesteringar. Med dagens trend, där mer och mer data används, kommer det i framtiden bli ännu mer påtagligt. Det här är bara början, avslutar David Farnebo.

Alfasoft är Intels auktoriserade återförsäljare i Norden. Läs mer om Intel Parallel Studio på här.