Samhälle

Virusutbrottet i Nordkorea väcker oro för humanitär kris

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under en nyhetssändning i sydkoreansk tv på lördagen. Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Nordkorea har bekräftat ytterligare 15 dödsfall och hundratusentals nya febersmittade. Det är oklart hur många av dessa som är covidsmittade.

Publicerad

Efter att ha hållit fast vid en, av omvärlden omtvistad, ståndpunkt att man lyckats hålla covid-19 utanför landets gränser i över två år, meddelande diktaturen i torsdags att man hade konstaterat sitt första fall av smittan.

Enligt Nordkorea sprids en "febersjukdom" explosivt över landet sedan slutet av april, men man har inte offentliggjort hur många av dessa feberfall som har kunnat bekräftas vara covid. Enligt flera bedömare har landet inte ens kapacitet att testa alla misstänkta fall.

Totalt har nu 42 feberdödsfall kommunicerats från myndighetshåll. Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA har totalt över 820 000 personer registrerats som febersmittade.

Nordkoreas hälsovårdssystem eftersatt

Utbrottet har utlöst en oro för en humanitär kris i Nordkorea eftersom de flesta av de 26 miljoner invånarna tros vara ovaccinerade och landets hälsovårdssystem är eftersatt sedan många år. Vissa experter säger att oerhört många kan dö i Nordkorea om man inte omedelbart tar emot externa leveranser av vaccin, mediciner och andra medicinska förnödenheter.

– Utan covid-19-tester förlitar sig Nordkorea på kroppstemperaturkontroller för att anta smitta. Men med en så mycket sämre och inexakt undersökningsmetod är det omöjligt att hitta asymptomatiska virusbärare och kontrollera virala ökningar, säger analytikern Cheong Seong-Chang vid Sydkoreas Sejong-institut.